Rozsudek nad Madoffem by měl padnout co nejdříve

New York - Americká prokuratura míní, že by soud neměl odkládat rozsudek finančníka Madoffa a měl by ho odsoudit, ještě než se určí, o kolik miliard dolarů investory připravil. Datum vynesení rozsudku požaduje již na 29. června. Státní zástupci uvedli před okresním soudem, že snahu určit přesně oběti a ztráty ztěžuje neúplnost záznamů Madoffovy firmy.

Některé Madoffovy aktivity sahají až do roku 1979 a jsou zaneseny na mikrofilmu, který bude potřeba převést do digitální podoby. Rekonstrukce záznamu pak pravděpodobně zabere několik měsíců. Madoff v březnu přiznal vinu za to, že systém jeho investičního poradenství měl investory okrást. Ve vězení tak zřejmě stráví zbytek života.

Úřady podle soudních údajů zatím identifikovaly 1341 klientů společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities a zjištěná ztráta zatím přesahuje 13 miliard dolarů. Prokuratura původně požadovala 90denní odklad rozsudku. Nyní uvádí, že i s odkladem by nebylo jasné, jak velký je seznam obětí a ztrát. Firemní záznamy jsou podle nich zpřeházené a nekompletní a nacházejí se v různých skladech a úřadech.