Zemědělci v Lucemburku obklíčili ministry

Lucemburk - V Lucemburku jednala Rada ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU. Ministři se zabývali otázkami společné zemědělské politiky a přímých plateb zemědělcům po roce 2013. Okolí lucemburského sídla Rady EU, kde ministři jednali, zaplavily tisíce farmářů "vyzbrojených" transparenty a vlaječkami i traktory a další těžkou zemědělskou technikou. Protestovali proti situaci v produkci mléka, kritizovali také situaci na trhu s vínem nebo výkupní ceny vepřového masa.

Přesná čísla počtu demonstrantů nejsou známa, policie hovoří o třech, a organizátoři dokonce o pěti tisícech farmářů ze všech koutů Evropské unie. Mezi tisíci protestujícími bylo podle slov prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby rovněž zhruba 200 českých farmářů z Jesenicka, Znojemska či Vysočiny, které na místo protestů dovezly čtyři autobusy. Již několikáté protesty proti cenám mléka zažije za týden i Česko.  

Traktory protestujících zemědělců zablokovaly dopravu v centru hlavního města nejmenšího člena tzv. Beneluxu. Zátarasy byly postaveny již 30 km před městem. Na místě se odehrálo několik střetů, při nichž přítomní policejní těžkooděnci použili i vodní děla. Rozlícení farmáři rozlévali mléko a zapalovali balíky slámy. Tu také vedle jiných věcí, mezi kterými nechyběla ani v Česku hodně populární vajíčka, házeli po strážcích pořádku, kterých bylo v okolí sídla Rady EU nejméně několik desítek. Farmáři k budově přivezli živé krávy či ovce, odpalovali také dělobuchy a zapalovali pneumatiky. „Evropa nás nechává umírat. Pomozte!“ hlásal jeden z četných transparentů, které si farmáři přinesli. „Solidaritu s těmi, kteří pracují,“ psalo se na dalším.

Chceme nižší mléčné kvóty, volají farmáři 

Farmáři chtějí, aby mléčné kvóty unie snížila. V současnosti se přitom naopak rok od roku zvyšují. V roce 2015 by měly být zrušeny úplně. Zemědělci tvrdí, že to snižuje výkupní ceny mléka a to je pro ně likvidační. Pokud by kvóty byly nižší, ceny by pak prý byly vyšší. „Jestli to takhle s liberalizací půjde dál, zanedlouho to bude znamenat konec padesáti procent zemědělců,“ varoval René Ladouce z belgické organizace zemědělců FWA.

Předseda Svazu chovatelů strakatého skotu Roman Šustáček pro ČT24:

„V současné době je nejvíce ohrožen chov skotu, sektor mléka. Evropská komise absolutně nezvládla v posledních třech letech řízení tohoto sektoru. Takže chceme protestovat, aby se tímto sektorem začala konečně zabývat.“


O situaci jednali pod vedením českého zástupce Jakuba Šebesty ministři zemědělství zemí EU. O žádném snížení kvót ale nerozhodli a není ani možné očekávat, že by něco takového v brzké době nastalo. Šebesta a další představitelé EU původně chtěli vyjít mezi demonstranty, nakonec od toho ale ustoupili a setkali se s jejich delegací pouze uvnitř budovy. „Chtěl jsem zajít za demonstranty, ale jejich násilné chování tomu zabránilo,“ řekl na tiskové konferenci český ministr. „V demokratické společnosti je řada prostředků, jak může každý vyjádřit svůj názor, násilí mezi ně nepatří,“ dodal.

Žádné konkrétní opatření na pomoc mlékařům ministři nepřijali, téma se probíralo pouze na neformálním obědě. Šebesta i eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová uvedli, že unie už přišla s řadou nástrojů. Například jde o intervenční nákupy másla či sušeného odstředěného mléka, vývozní náhrady pro máslo a sušené mléko nebo podpora soukromého skladování másla a sýrů.

Řešení problému nicméně není na obzoru ani s rokem 2015, kdy by se kvóty zrušily úplně. Rozdílné totiž možná stále budou dotace Evropské unie. „V roce 2013 budeme brát 440 euro na hektar, Rakušani 800 a Němci 700, pokud se to zcela uvolní, budeme v nevýhodě. Skončí to tak, že v nových zemích krávy skončí a zůstanou v Holandsku či Německu, což je problém pro spotřebitele,“ načrtnul černé scénáře na ČT24 Bohuslav Belada, viceprezident Agrární komory ČR.

Jednání je hodně, řešení žádné 

O situaci na trhu s mlékem hovořili již minulý týden šéfové států a vlád zemí „sedmadvacítky“. Dohodli se na tom, že Evropská komise jako výkonný orgán bloku do dvou měsíců přijde s analýzou situace a případnými možnostmi, jak na ni reagovat. „Situace je nepříjemná, hledáme řešení,“ řekl ministr.

Agrární analytik Petr Havel vysvětluje v ČT24 postoj unie:

„Rada premiérů již minulý pátek sice řekla, že se bude nějaká analýza připravovat, ale i že tzv. reforma zemědělské politiky Health check dohodnutá na konci minulého měsíce je nepřekročitelná.(…) Pokud by se něco změnilo, byl by to precedens pro jiné komodity, pro jiné části zemědělské politiky, a proto to asi unie neudělá.“


Kvůli nízkým cenám mléka zablokují za týden čeští zemědělci dálnice D1 a D5 a také silnice na východě Čech a v Jihočeském kraji. Agrární komora ale nechce porušit zákon, a proto detaily protestu Veleba projedná se zástupci regionálních organizací a ministrem vnitra a ministrem zemědělství. „My bychom chtěli, aby konečně někdo řekl, jaké tady chce zemědělství. Chceme se bavit o české agrární politice, žádná koncepce není, a proto to dopadá, jak to dopadá,“ komentoval situaci Veleba.

O problémech mlékařů se jednalo i v Liberci 

Existenční problémy mají agrárníci například i na severu Čech, ač tento region nepatří mezi tradiční zemědělské oblasti. Od začátku roku se už dostali do ztráty skoro 150 milionů korun. „Je to nerovný boj, hodně tvrdá záležitost, 25 let dělám v zemědělství, ale takto složitou situaci jsem ještě nezažil,“ tvrdí Jiří Sameš, předseda představenstva společnosti Agro Bílá, která chová 400 krav a je už teď v pětimilionové ztrátě. Dodavatelům platí se zpožděním.

Recept jak z krize ven tak farmáři hledali s politiky. O nízkých výkupních cenách mléka a pozdních termínech výplat dotací jednali zemědělci z Liberecka například s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) či poslancem Zdeňkem Machem (ODS). „Nechtějí větší dotace, ale vyplácet je průběžně během celého roku,“ uvádí Mach překvapivý, ale při troše snahy politiků splnitelný požadavek producentů mléka.