ČNB chce učit lidi hospodařit s penězi

Praha - Nedávná zpráva České národní banky o finanční stabilitě varuje, že nebezpečím pro české banky jsou nesplácené úvěry firem a také domácností. Právě to, aby si Češi uměli propočítat, jestli jsou schopni splácet úvěr či znalost jiných potřebných věcí z oblasti ekonomiky chce zvýšit centrální banka. V rámci svého projektu zvyšování finanční gramotnosti dokonce podpořila vydání učební pomůcky Finanční a ekonomická gramotnost určenou pro základní školy a víceletá gymnázia.

Podle České národní banky bude přibývat nesplácených úvěrů domácností. Jak však v České televizi uvedla Eva Zamrazilová, vrchní ředitelka ČNB, jsou poměry nesplácených úvěrů ve srovnání se zahraničím nízké. „Podíly se pohybují stále kolem tří procent, celkově u hypoték je to ještě pod dvěma procenty, riziko hrozí, ale dlouhodobě,“ nevidí situaci tak černě Zamrazilová. Nebezpečným trendem nicméně podle ní je, že se české domácnosti svým chováním začaly nebezpečně přibližovat svým západním protějškům.

Eva Zamrazilová, vrchní ředitelka ČNB na ČT24:

„Je potřeba, aby si občané uvědomili, že úvěr sice je velmi dobrou cestou k realizaci životních plánů, je to dobrý sluha, ale zlý pán. Může je tak dostat do těžkých problémů.“

Rozhovor s Evou Zamrazilovou (zdroj: ČT24)


Ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem školství pracuje na zvýšení finanční gramotnosti občanů. Resort Miroslavy Kopicové zařadil finanční gramotnost do svých rámcových vzdělávacích programů do oblasti stát a hospodářství. „Tady jsme se snažili do spolupráce zapojit i my, z toho důvodu, že centrální bance od loňského září připadá i oblast ochrany spotřebitele. V souladu s mezinárodní praxí jde právě finanční vzdělávání ruku v ruce s ochranou spotřebitele, protože je naprosto logické, že dobře chráněný spotřebitel může být spotřebitel vzdělaný,“ upřesňuje Zamrazilová.

Jak dále uvedla Eva Zamrazilová, ČNB podporuje rovněž výuku na školách. Centrální banka podpořila například vydání učebnice Finanční a ekonomická gramotnost, kterou sepsali manželé Skořepovi, zakoupením 4500 výtisků a rozesláním zdarma do všech základních škol a víceletých gymnázií. „Manželé Skořepovi prostřednictvím národních institutů pro další vzdělávání a krajských center pro další vzdělávání pořádají semináře, kde instruují pedagogy, jak podle této pomůcky učit,“ dodává Zamrazilová. Ta také upozornila, že další informace nejen o zmiňované učební pomůcce najdou lidé na stránkách ČNB věnovaných finanční gramotnosti.