Velkolepá investice v Aši drhne

Aš - Dvacetimiliardová investice, kterou v Aši plánuje provést developer z Izraele, nabírá zpoždění. V tamním Las Vagas, jak se projektu říká, mají vyrůst byty až pro patnáct set lidí, nákupní centrum, nemocnice s poliklinikou, hotel s casinem, areál zábavního průmyslu i průmyslová zóna. Investor spekulaci vylučuje a rovněž starosta Aše je optimistického názoru. Realizace investice prý přinese do regionu až tisíc pracovních příležitostí.

Investor si sezval už před dvěma lety k představení projektu do Aše starosty z Česka i z Německa. Evidentně na něm nešetřil. Radnici zaplatil víc než šedesát miliónů korun za sedmdesát hektarů pozemků. Určitou pochybnost o jeho skutečných úmyslech vyvolává fakt, že investice je až neuvěřitelně vysoká. Navíc se několikrát oddálilo zahájení stavby. Poslední zveřejněný termín byl polovina roku 2008.

Investor zastavení projektu vylučuje 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Provozní zdržení je způsobeno určitým vývojem názoru na dopravní situaci v regionu, na technické parametry staveb. Rozhodně se nejedná o zrušení nebo zpomalení výstavby z titulu krize nebo jiných finančních důvodů,“ tvrdí mediální zástupce investora, společnosti BCD Group, Jindřich Lacko.

Starosta Aše Dalibor Blažek (ODS) pro Českou televizi:

„Pokud někdo investuje desítky a desítky milionů, tak to neslouží ke spekulativním důvodům.“


Jak jsme se přesvědčili, místní lidé tomu, že se bude stavět, věří. Dohadují se spíš o tom, k čemu jim to bude dobré. Jeden z oslovených nechápe, že prioritní má být v objektu casino, které pak má na zbytek objektu takříkajíc vydělat. „To, co se tam má stavět, nemocnice pro bohaté Němce, tak je to dost zbytečné,“ říká jasně další ašský občan.