Evropě znovu hrozí výpadek dodávek plynu

Bratislava/Moskva - Tok plynu z Ruska do Evropy by znovu mohl narušit spor mezi Ruskem a Ukrajinou. Dnes na to upozornil slovenský premiér Robert Fico s tím, že k přerušení dodávek by mohlo dojít již začátkem července. Dodal, že Slovensko, které během zimní plynové krize patřilo mezi nejhůře postižené země, je tentokrát na zastavení dodávek plynu z Ruska dobře připraveno.

Fico upozornil, že spor mezi Ukrajinou a Ruskem se opět vyhrotil a je vysoce pravděpodobné, že Ukrajina zanedlouho nebude schopna zaplatit Rusku za dodávky plynu. Premiér se odvolal na informaci, která byla poskytnuta minulý týden na summitu EU v Bruselu.

Gazprom tvrdí, že plyn zatím poteče

Gazprom dnes sice uvedl, že je velmi znepokojen nízkou úrovní zásob plynu na Ukrajině a schopností Kyjeva platit účty za dodávky plynu. Zatím je ale prý brzy hovořit o tom, že v červenci bude nutné krátit dodávky. „Máme značné obavy, ale o nějakém omezení je zatím předčasné hovořit,“ uvedl mluvčího Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Slovensko nenechává nic náhodě a připravuje se

Slovensko však chce být na možný výpadek připraveno, nechce, aby se opakovala situace z letošního ledna, kdy stát musel kvůli dvoutýdennímu výpadku dodávek omezovat výrobu ve velkých podnicích.

„Případné odstavení dodávek zemního plynu, které je vysoce pravděpodobné na konci prvního červencového týdne, neovlivní domácnosti ani slovenský průmysl,“ řekl Fico. Slovensko má v zásobnících uskladněno dostatečné množství plynu, a navíc je připraveno obnovit zpětný tok plynu z České republiky, dodal premiér.

Ficova slova potvrdila i společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), která je dominantním distributorem plynu na Slovensku. „Skupina SPP je dobře připravena, máme k dispozici dostatečné zásoby plynu,“ zdůraznil mluvčí firmy Bernd Wagner. SPP podle něj bude mít začátkem července zásoby srovnatelné s objemem před zimním obdobím. Podnik také zahájil jednání o výpomocných dodávkách plynu od zahraničních firem. Plyn ze zahraničních rezerv pomáhal udržovat zásobování slovenských odběratelů i začátkem roku.

Problém by znamenal delší výpadek dodávek

Výpadek ruských dodávek plynu během léta může negativně ovlivnit doplňování zásobníků surovinou. „Máme na Slovensku naplněné zásobníky zhruba na 40 procent,“ přiblížil ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Objem uskladněného plynu by ale podle něj nestačil v případě, že by byly dodávky suroviny z Ruska odstaveny až několik měsíců. Na doplnění těchto zásobníků na plnou kapacitu je podle něj třeba asi 100 dní.

Slovensko je na dodávkách plynu z Ruska téměř plně závislé. K našim východním sousedům proudí z Ruska denně asi 20 milionů metrů kubických plynu, z toho se v tomto období každý den spotřebuje asi čtvrtina. Během zimních měsíců se v závislosti na počasí na Slovensku denně spotřebuje 20 až 30 milionů metrů krychlových plynu.

Vydáno pod