Obama podepsal nejtvrdší tabákový zákon v americké historii

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes podepsal návrh zákona, který tamním úřadům umožní mnohem větší regulaci tabákových firem. Jde o nejpřísnější protikuřácké opatření v historii Spojených států. Smyslem nového zákona je chránit mladistvé i celé rodiny před negativními dopady kouření. Nová norma umožňuje například zásahy do reklamy na tabákové výrobky a zavádí povinnou registraci výrobců.

Legislativa dává americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) bezprecedentní pravomoci. FDA si bude moci například vynutit důraznější varování o škodlivosti kouření, které se uvádí na krabičkách, získá také možnost rozhodovat, jak bude vypadat reklama na tabákové výrobky a případně ji omezit. Úřad bude zřejmě moci shromažďovat i miliony dolarů na poplatcích, které budou povinně odvádět výrobci cigaret. Každý výrobce se bude muset u FDA povinně registrovat a poskytnout přesný seznam všech výrobků, které dodává na trh.

Nová norma chce uchránit zdraví hlavně mladým

„Je to zákon, který zachrání život mnoha Američanům,“ řekl Obama v Růžové zahradě Bílého domu. Nová právní norma klade mimořádný důraz na omezení kouření mezi mladými lidmi. Odpůrci cigaret tvrdí, že s kouřením v USA denně začíná 3 500 mladistvých. Podle vládních údajů umírá v USA ročně na nemoci související s kouřením až 440 000 lidí. Mezi nejčastější nemoci z kouření patří rakovina, rozedma plic nebo infarkt.

Obama kuřák:

Barack Obama se závislostí na kouření sám zápasil, kouřit začal jako teenager. Ve svém komentáři připustil, že zbavit se takového návyku může být velmi složité. „Já vím, jak těžké může být s tím návykem skoncovat, když jste na to zvyklí už hodně dlouho,“ dodal.

Zákon v podstatě završil snahu odpůrců kouření, kteří v Kongresu začali už před více než deseti lety prosazovat, aby kontrolu nad výrobou a prodejem cigaret měl právě úřad FDA. Navzdory pravomocem, které úřad bude mít, ale FDA nebude moci prodej cigaret zakazovat, ani si vynucovat, aby v nich nebyl přítomen nikotin.

Barack Obama
Zdroj: ČT24