Na finančních trzích se mohou objevit nové nečekané otřesy

Madrid - Oživení světové ekonomiky by mohly zmařit nové nečekané otřesy finančních trhů. Na konferenci v Madridu to dnes řekl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, podle kterého se světové hospodářství nyní nachází ve fázi, pro kterou neexistuje spolehlivé srovnání s minulostí.

„V současné době jsme pořád ještě ve fázi poklesu. Je to pokles, který se všude ve světě ukazuje jako nejhlubší od druhé světové války,“ připomněl Trichet. Objevují se sice první náznaky, že tempo propadu se zpomaluje, nicméně stále je namístě ostražitost.

„Jsme v nezmapovaných vodách a stále je zde riziko, že se na finančních trzích znenadání a nečekaně objeví otřesy,“ varoval šéf Evropské centrální banky. Zároveň bránil opatření, které jeho instituce používá v boji s finanční krizí a k udržení inflace ve stanovených mezích.

Evropská centrální banka od loňského podzimu několikrát snížila základní úrokovou sazbu, aby uvolnila napětí na úvěrových trzích. Později začala komerčním bankám nabízet i neomezené objemy hotovosti a stanovila, že odkoupí zástavní listy v objemu až 60 miliard eur (asi 1,58 bilionu korun).