Třetinu Orca získá Colony Capital

Paříž - Americká investiční společnost Colony Capital se dohodla na získání práv na úpis akcií realitní firmy Orco Property Group v hodnotě kolem 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). Podíl investora v Orcu by neměl překročit 30 procent. Dohoda, kterou ještě musí schválit mimořádná valná hromada, umožní Colony Capital získat prostřednictvím firmy ColOG akcie Orca za sedm eur (182 korun) za kus. Cena akcií na burze se přitom nyní pohybuje kolem 160 korun. Orco, které patří k největším developerským společnostem v Česku a od března je v půlročním režimu soudní ochrany před věřiteli, to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

Podmínkou dohody je vedle schválení lucemburskou valnou hromadou rovněž úspěšná restrukturalizace dluhu v rámci soudní ochrany. Všichni současní akcionáři Orca dostanou možnost podílet se na navýšení kapitálu při stejné ceně v rozsahu odpovídajícím jejich současným podílům.

Výsledek valné hromady je nejasný 

„Svolali jsme mimořádnou valnou hromadu, aby měl každý možnost se k této dohodě vyjádřit,“ říká předseda představenstva Orca Jean-François Ott. Výsledek valné hromady se těžko odhaduje. Bude totiž záležet na rozložení sil. Zatím ale vše hraje ve prospěch současného šéfa Otta a tedy i pro spolupráci s americkým investorem. A to i přesto, že původní dohoda ještě dostála řadu změn. „Změna podmínek nahrává spíše tomu investorovi, firmě Colony Capital, který se tak snaží více ochránit svou investici,“ řekl ČT24 analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. 

Podle původních plánů měla firma Colony Capital investovat do Orca 25 milionů eur. Colony je soukromá mezinárodní investiční společnost, která se zaměřuje na investice do realitního sektoru, přičemž používá oportunistický přístup, tedy vyhledávání investičních příležitostí v době poklesu cen na trhu. Od roku 1991 uskutečnila investice za více než 39 miliard dolarů (přes 730 miliard korun).

Analytici komentují dohodu rozpačitě

„Transakce s ColOG je po této zprávě nejistější, neboť bude záviset jak na úspěšné restrukturalizaci dluhu, tak na hlasování akcionářů na mimořádné valné hromadě,“ uvedli analytici KBC/Patria. Ačkoli hlasování podle nich asi dopadne pro Orco příznivě, zůstává otázkou restrukturalizace dluhu. „Jedním z možných vysvětlení změn v dohodě je, že Colony Capital se chce ujistit, že peníze budou použity na projekty, jež budou dokončeny a prodány, a ne na splácení dluhu,“ dodali. 

Akcie Orca se obchodují na pražské, varšavské, budapešťské a pařížské burze. Loni se firma propadla do ztráty 390,56 milionu eur, zatímco v roce 2007 měla čistý zisk 87,5 milionu eur.