Jak správně vybrat dětský tábor?

Praha - Léto je za dveřmi a spolu s ním i věčná starost rodičů, kam o prázdninách s dětmi. Samozřejmě nejlepším "odkladištěm" bývají prarodiče, ale ne vždy jsou po ruce a ne vždy jsou ochotní suplovat výchovný ústav nezbedné mládeže. Tedy někdy i samotní rodiče raději své ratolesti na "převýchovu" ke svým rodičům neradi posílají. Znáte to, odjíždí poslušně vychovaný jedinec a vrací se rozmazlený fracek a vy pak další školní rok napravujete pár týdnů, ve kterých babička pustila vaše dítě ze řetězu. Berme to jako malou nadsázku, ale otázka jak s dětmi naložit o prázdninách je v těchto dnech probírána v nejedné rodině. Kromě návštěvy příbuzných se samozřejmě nabízí dětské tábory. Ale podle čeho je vlastně vybírat?

„Nabídka dětských táborů je dnes opravdu veliká. Stačí “prolistovat„ webové stránky a vyskočí na vás stovky nabídek. Kromě tradičních skautských táborů, kdy je dítě členem sdružení, se představují i neznámé skupinky “táborářů,„ říká Jiří Černý, dlouholetý organizátor dětských táborů. “Tady bych byl ostažitý a snažil bych se o zřizovateli zjistit co nejvíce. Nejen na konkrétním webu, ten taky může být jen dobře zpracovanou marketingovou presentací, ale zkusil bych i Ministerstvo školství, je -li tam zřizovatel akreditován. Nemusí to samozřejmě znamenat, že kdo není akreditován, není solidní, ale alespoň dostanete informaci a můžete se ptát dál. Já osobně bych doporučoval, dát na doporučení dalších. Asi bych své dítě bez jakékoliv informace o podmínkách pobytu, organizátorovi a právě bez doporučení nikam neposlal, zvlášť pokud by se jednalo například o vodácký nebo putovní tábor," dodává.

Dalším vodítkem pro rodiče je i představení programu tábora rodičům. Pokud vám nikdo neřekne, co se bude konkrétně na táboře dít, s tím, že „se to udělá podle počasí,“ tak se poohlédněte raději jinde. Solidné organizátor má připravený celotáborový program již před samotným odjezdem a rodičům se s ním jistě rád pochlubí. Nejde jen o tolik oblíbené táborové hry, ale právě i o situace, kdy jim počasí nepřeje. Není přeci nic horšího, než nudící se děti v chatkách. To pak k průšvihům všeho druhu není daleko.

Nejlepší vodítko - prohlídka

Ideálním způsobem výběru tábora je samozřejmě osobní návštěva místa rodiči. Psychologové doporučují před prvním odjezdem na tábor, se jet i s dítětem na místo pobytu podívat. I pro vás bude pak jeho odjezd klidnější, když budete vědět, že v okolí nejsou ani sklaní stěny, ani přeje a vodopády. Navíc vaše ratolest přijede do známých to míst.

Solidnost provozovatelů napoví také formuláře

Takovým solidním vodítkem v rozhodování je i obyčejný formulář. Ano čtete správně. Formulář, vyplývající ze Zákona o zdraví lidu. Podle něj totiž musí každý organizátor školy v přírodě, ale i jiných hromadných akcí pro děti včetně tábora, požadovat tzv. potvrzení o zdravotní způsobilosti dítěte k účasti na zotavovací akci. To potvrzuje lékař většinou na půl roku. Můžete ho využívat po dobu platnosti právě na hromadné akce s dětmi. Druhým „lejstrem“ je maminkám známe potvrzení o bezinfekčnosti. Tento většinou na poslední chvíli psaný dokument, pak stvrzují rodiče, že jejich dítě netrpí chorobami, které by mohli ohrozit další. Tedy žádná průjmová onemocnění a ani zarudlé puchýřky po celém těle.

A jedno varování na závěr