Agrofert otevřel v Lovosicích závod na zpracování řepky určené do biopaliv

Lovosice - Firma Preol ze skupiny Agrofert rozjela v Lovosicích výrobu metylesteru řepkového oleje, který musí rafinerie povinně přidávat do nafty. Továrna, která vyšla zhruba na 1,6 miliardy korun, má zpracovávat až 40 procent řepky sklizené na českých polích. Část produkce bude podnik také vyvážet.

„Závod byl dokončen před šesti týdny, nyní v něm pracuje 115 lidí,“ uvedl při příležitosti dnešního slavnostního otevření továrny předseda představenstva Preolu Martin Kubů. Továrna nyní pracuje asi na 75 procent celkové kapacity. Preol počítá s tím, že až se výroba rozjede na plno, bude zaměstnávat ještě o pět dělníků více.

70 procent metylesteru, který se v Lovosicích vyrobí, se prodá na domácím trhu. Továrna ale bude vyrábět také řepkový šrot. U toho bude poměr obrácený, 70 procent produkce poputuje do zahraničí. Největším odbytištěm má být Německo.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

I když se nový provoz rozjel v letité lovosické továrně, nebyla jeho výstavba nijak levnou záležitostí, a tak si na ni musel Preol půjčit. 50 miliard eur (v přepočtu asi 1,3 miliardy korun) poskytlo konsorcium bank. Dalších deset miliard eur (260 milionů korun) vložil do projektu sám Agrofert.

Řepka pomůže všem

Výroba metylesteru má dát jistotu pěstitelům a pomoci životnímu prostředí. Nesporným přínosem je i využití staré továrny. „Myslím si, že to může být pozitivní pro všechny,“ podotkl předseda představenstva Agrofertu Andrej Babiš.

Výrobci nafty musí nyní do každého litru přimíchat 4,5 procenta metylesteru řepky. Brzy se ale čeká zvýšení tohoto podílu na více než šest procent. Babiš věří, že poslanci tuto změnu schválí. Nová továrna by tak měla bezpečně zajištěný odbyt.

Preol chrlí i vlastní ekonaftu

Firma ale nechce být závislá jen na tom, co za ni rozhodnou druzí. Už proto začala s výrobou vlastní bionafty s obchodním názvem Ekodiesel. Toto palivo obsahuje mnohem více metylesteru, než nyní požadují regule, celých 30 procent. Ekodiesel využívá v části svých strojů i holding Agrofort, celkem ho skupina ročně spotřebuje kolem 10 tisíc tun.

„Jsme tady proto, abychom byli určitou alternativou vůči klasické naftě a také proto abychom chránili naše životní prostředí,“ podtrhl místopředseda představenstva Preolu Petr Voborník.

  • Předseda představenstva Agrofertu Andrej Babiš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94682.jpg
  • Logo nového Ekodieslu, jehož výrobu rozjela firma Preol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94683.jpg