Investory roku 2008 jsou společnosti IVAX, IBM a CPN

Praha - V devátém ročníku soutěže Investor roku zvítězila farmaceutická společnost IVAX, firma IBM a biotechnologická CPN. Ocenění mohly získat společnosti, které se v roce 2008 rozhodly investovat v České republice. IVAX letos zvítězil v kategorii zpracovatelský průmysl, porota v této kategorii zohledňovala dopad na zaměstnanost do regionu a používání moderních technologií. IBM si odnesla prvenství mezi firmami investujícími do strategických služeb a CPN byla oceněna jako investice s největším inovačním potenciálem. Výsledky každoroční soutěže byly vyhlášeny dnes večer v zámku v pražské Troji.

Nejlepšími českými subdodavateli se staly strojírenské podniky Strojcar a IMOPRA. Ocenění za největší přínos k rozvoji investic získala společnost ČEZ. Zvláštní cenu Sdružení pro zahraniční investice - AFI za přínos k rozvoji podnikatelského prostředí získal Weston Stacey, dlouholetý výkonný ředitel americké obchodní komory v ČR.

Fischer si prostředí pro investory chválil 

Vstup Michaely Hergetové (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Jana Fischera má Česko vynikající investiční prostředí, navíc roste podíl reinvestovaných zisků. „Vloni už dosáhl 68 procent z celkového přílivu investic. A to znamená, že se u nás investorům líbí, protože tu neustále investují do dalších expanzí, do nákupu nových technologií, do zaměstnávání dalších lidí,“ podotkl premiér.

Premiér Fischer na předávání cen:

„ČR vybudovala vynikající investiční prostředí. V průměru s více než 400 eur přílivu zahraničních investic ročně na jednoho obyvatele ČR jsme nejúspěšnější zemí ve střední a východní Evropě.“

„Srovnáme-li rok 2007 a 2008, bylo v loňském roce investorů více. Měli jsme přes 200 projektů, které se nám pro Českou republiku podařilo získat. Naše statistiky vykazují, že 63 procent společností, které loni investovali, pocházeli z Čech,“ informovala pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová. CzechInvest pro Česko přesně 213 investičních projektů, tedy o 12 více oproti roku 2007. Nárůst počtu projektů podle ní znamená ohromný úspěch a potvrzení kvalit České republiky.

Hodnota investic ale meziročně klesla o 41 miliard korun na 30 miliard korun. Hlavní podíl totiž loni poprvé měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné. Zhruba 60 procent investičních projektů v hodnotě téměř deseti miliard korun loni připravily české firmy.

Vydáno pod