Finanční krize tíží i neziskové organizace

Praha - S finanční krizí se potýkají i neziskové organizace. Jejich rozpočty se zkrátily až o polovinu a organizace se tak samy dostaly do stavu ohrožení. Ubývají hlavně firemní mecenáši, méně je i soukromníků. Ti, kteří zůstali neziskovým organizacím věrni, převzali v Národním divadle za svou štědrost ceny Ď.

„Loni jsme od firem a soukromých dárců v tuto dobu měli nějaké 3 miliony, v letošním roce v této chvíli máme 800 tisíc,“ porovnal ředitel organizace Maltézská pomoc Jiří Juda. Šetří i kraje. Dobře zatím vypadají jen účty, na které posílá peníze stát. Neziskovým organizacím dává ročně téměř 7 miliard korun.

„Ale nelze vyloučit, že i stát bude šetřit na těch sociálních výdajích. V této chvíli se to zatím neděje,“ řekl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Nejvíce však krize dopadá na umění. I proto se umělci snaží své mecenáše oceňovat. Letos jim už podeváté v Národním divadle udělovali ceny Ď.

Reportáž Michaly Hergertové (zdroj: ČT24)

Bylo to právě Národní divadlo, které udělilo cenu svým dárcům za stabilní podporu i v době krize. „Obávám se, že podpora v jiných oblastech klesá a že Národní divadlo bude spíše výjimkou,“ řekl ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Například díky daru mecenášky Dadji Altenburg-Kohlové se teď dočká renovace i slavná Hynaisova opona.

Vydáno pod