Leje jak z konve, na jihu Moravy nicméně žádají dotace na subtropická sucha

Brno - Jihomoravští zemědělci chtějí, aby oblasti Břeclavska, Znojemska a Hodonínska dostaly od Evropské unie statut oblasti sužované suchem, stejně jako některé subtropické části Evropy. Díky tomu by mohly dosáhnout na evropské dotace. Mohly by tak pěstovat málo výnosné plodiny či pole pouze zatravnit s tím, že rozdíl ve výnosech by jim pokryly kompenzace z Evropské unie.

Agrárníci se myšlenkou přehodnocení na tzv. hůře obdělávanou krajinu zabývají již mnoho let a teď se jejich úsilí blíží k úspěšnému konci. Návrhem, který pomáhali zpracovat klimatologové z brněnské Mendlovy univerzity a Český hydrometeorologický ústav v Brně se v tuto chvíli zabývá ministerstvo zemědělství. Pokud návrh projde, a Agrární komora to vidí pozitivně, mohli by se zemědělci na jihu Moravy příspěvků dočkat v roce 2011 až 2014, kdy bude unie přerozdělovat dotace v zemědělství.

Stejně jako Španělsko či Portugalsko se jih Moravy léta potýká s narůstajícími teplotami a suchem. To jen letos připraví jihomoravské zemědělce o 280 milionů korun. Situace je pro ně dlouhodobě v podstatě likvidační, na rozdíl od jiných zemí EU, které se nachází v přímo subtropickém pásu a můžou čerpat dotace na sucho, nemá žádný region v ČR na dotace nárok. Přehodnocení jihu Moravy na suchou oblast by umožnilo pěstování málo výnosných plodin či pole pouze zatravnit, s tím, že rozdíl ve výnosech by jim pokryly kompenzace z EU.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod