K odbavení na Ruzyni postačí mobil s internetem

Praha - Letiště Praha spustí v pátek systém odbavení pomocí mobilního telefonu. Jako první jej využijí aerolinie Air France-KLM, cestující budou moci palubní vstupenku v mobilu použít poprvé na lince Praha-Amsterdam. Dalším průkopníkem má být německá Lufthansa, následovat mají Austrian Airlines a Iberia, podobný princip hodlají zavést v budoucnu rovněž ČSA. Odbavení pomocí mobilního telefonu je dalším stupněm postupného vytlačování papíru z leteckého průmyslu. Očekává se, že zavedeno bude u všech světových leteckých společností do konce roku 2010.

Pro využití nové služby je nutné mít telefon s internetovým prohlížečem. Cestující se přihlásí k odbavení pomocí webových stránek leteckých společností a po vyplnění všech potřebných údajů obdrží elektronickou palubní vstupenku s bezpečnostním čárovým kódem. Telefon pak stačí jen přiložit ke čtečce při bezpečnostní kontrole a nástupu do letadla. Cestovat takto mohou i lidé se zavazadly, odloží je na speciální přepážce.

Generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák:

„Zavedení tohoto systému v sobě snoubí ekonomické výhody s přístupem být šetrný k přírodě, na které klademe velký důraz.“

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)


Odbavení pomocí mobilu je dalším z řady kroků, který vytlačuje z leteckého cestování papír. Na řadě světových letišť je už dnes běžné, v Evropě funguje zhruba na 20 mezinárodních letištích. Po nedávném zrušení papírových letenek zůstane jediným nezbytným papírovým dokladem průkaz totožnosti. Podle Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) by odbavení pomocí čárových kódů mělo být zavedeno u všech leteckých společností do konce roku 2010.

Zavést odbavování pomocí mobilního telefonu se chystají také České aerolinie, přestože to nestihnou od letošního léta. „Se zavedením rozhodně počítáme, na projektu intenzivně pracujeme,“ ujistila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Lidé čekají na odbavení
Zdroj: ČT24