OECD: Návrat k růstu českého HDP v roce 2010

Paříž - Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce zřejmě sníží o 4,2 procenta a v příštím roce by měl opět vzrůst o 1,4 procenta. HDP členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se pak v roce 2009 zřejmě sníží o 4,1 procenta. Ještě v březnu přitom OECD předpovídala pokles o 4,3 procenta. Z vyspělých ekonomik se růst pro letošní rok bude týkat pouze Říše středu, Číny. Pozitivní zprávy nicméně z Paříže letí i do New Yorku, Američané se příští rok mohou těšit dokonce na mírný růst tamní ekonomiky. Organizace tento vývoj předpověděla ve své aktualizované zprávě, kde hodnotí vyhlídky všech svých členů.

Důvodem takového vývoje v ČR je její závislost na proexportní průmyslové výrobě. Propad objemu investic a recese na většině vývozních trhů přispívá k ostrému zhoršení ekonomické situace. V roce 2010 se situace bude zlepšovat jen pozvolna a postupný růst potáhne spotřeba domácností a exportní poptávka. Ovšem výhledy hospodářského růstu závisí na důvěře domácností a výkonu cílových trhů, tedy především Německa.

Vývozcům mírně pomohla slábnoucí koruna, šrotovné v okolních zemích a proexportní opatření vlády. Příznivé dopady těchto okolností budou nejcitelnější v druhém a třetím čtvrtletí, pak ale jejich vliv odezní. Inflace by se podle OECD měla vzhledem ke globální recesi a pomalejšímu růstu stanovených cen prudce snížit, a to díky nízké poptávce na domácím trhu, která bude taková po celý letošní rok, pomalému růstu nominálních platů a vyšší nezaměstnanosti. V roce 2010 by inflace měla stoupat jen mírně.

Jde o mírné zlepšení

OECD poprvé od začátku světové hospodářské krize celkově zlepšuje své ekonomické prognózy, ve zprávě hovoří o mírném zlepšení. „O mírném zlepšení se mluví v posledních dvou třech měsících. Jedná se o to, že se světová ekonomika dostala z určité fáze klinické smrti, z hrozby deflační spirály, z hrozby fatálního kolapsu globálního finančního systému,“ řekl v rozhovoru na ČT24 Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny. 

Podle Bureše nicméně současné pozitivní zprávy jasný zvrat vývoje krize nezaručují. „Neznamená to však, že máme před sebou růžové zítřky. Není totiž jasné, kdo převezme po americkém spotřebiteli tahouna globálního růstu, není jasné, jak se umoří velké veřejné dluhy spojené se záchranou finančního systému,“ varuje před přílišným optimismem Bureš. 

Dobré zprávy míří do USA 

Dobré zprávy má OECD pro Spojené státy, které mají největší ekonomiku na světě. Zatímco v březnu organizace počítala v USA na letošní rok s propadem HDP o 4,0 procenta, nyní už počítá s poklesem pouze o 2,8 procenta. Příští rok by ekonomika USA měla vykázat růst o 0,9 procenta, i když v březnu OECD počítala jen s nulovým růstem.

Jan Bureš pro ČT24:

„Domnívám se, že USA se dostanou z krize jako první, protože jednak jejich fiskální balíček vedle čínského je největší, jednak jako první a velice aktivně začali hasit problémy v bankovním sektoru a v neposlední řadě mají nejpružnější trh práce.“


Naopak situace v eurozóně se podle názoru OECD zkomplikovala. V březnu totiž organizace počítala na letošní rok v zemích eurozóny s poklesem HDP o 4,1 procenta, ale nyní už počítá s propadem o 4,8 procenta. „Eurozóna má méně pružný trh práce než USA, může v průměru o půl roku zaostávat s vyléčením se z krize,“ myslí si Bureš. Lépe by však na tom eurozóna měla být příští rok, kdy by mohla dosáhnout alespoň nulového růstu.

Mezi významnými ekonomikami poroste jen Čína 

Z významných světových ekonomik lze podle OECD se silným růstem letos počítat jen v Číně. Její ekonomika by měla v letošním roce vykázat růst zhruba o 7,7 procenta, což je ještě lepší prognóza, než jakou před pár dny zveřejnila Světová banka. Příští rok by růst čínské ekonomiky mohl podle OECD zrychlit asi na 9,3 procenta, a překonat tak i růst z loňského roku.

Vydáno pod