Sestry v krajských a soukromých nemocnicích růst platů nečeká

Praha - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče varuje, že sestry, které pracují v nemocnicích, se slíbeného 15procentního zvýšení platů nedočkají. Opatření, které schválila vláda a které počítá s růstem tarifů od července, je totiž závazné jen pro státní nemocnice. Krajských a soukromých nemocnic, kde pracuje 40 procent všech sester, se netýká. I přesto by některé krajské nemocnice chtěly ohodnocení sester zvýšit, peníze od pojišťoven na to ale nestačí a nemocnice na ně ve svých rezervách prostředky nemají.

„Sestry ve státních nemocnicích mají nyní za stejnou práci o 4000 korun měsíčně více, od července stoupne rozdíl až na 6000 korun. To je podle názoru odborového svazu nepřijatelné,“ prohlásila místopředsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Průměrná měsíční mzda všeobecné sestry byla loni 24 221 korun. Navýšení má přinést každé sestře u lůžka v průměru 2500 korun.

Ministerstvo zdravotnictví podle svého dřívějšího vyjádření předpokládá, že dlouhodobý nedostatek sester nedovolí soukromníkům jejich platy nezvýšit, protože by sestry odešly do státního sektoru. Česká lékařská komora ovšem upozorňuje, že nejsou žádné záruky, že kraje použijí zvýšené příjmy na růst platů. Podle komory také hrozí, že když nemocnicím nebudou stačit na vyšší tarif peníze, odeberou je z nadtarifní části platu, což jsou odměny za služby a přesčasy. Ve výsledku tak sestry i po navýšení dostanou stejně.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Zvýšení platů sester provedla vláda ve třech krocích - od června stouply platy všem státním zaměstnancům o 3,5 procenta. Od července dostanou všichni zdravotníci ve státních nemocnicích dalších 3,5 procenta a sestry navíc ještě osm procent tím, že budou přesunuty do vyšších tarifních tříd.

1,2 miliardy přijde od pojišťoven

Zdravotní pojišťovny mají dát na zvýšení platů sester 1,2 miliardy korun. Ty mají být rozděleny mezi všechna zdravotnická zařízení bez rozdílu. Celé zvýšení to ale nepokryje, kraje musí zbytek doplatit ze svého. „Ta částka 1,2 miliardy pokrývá 66 procent navýšení s tím, že bude muset být určitá spoluúčast,“ podotkl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Kraje ovšem tvrdí, že peníze na doplacení zbytku navýšení ve svých pokladnách nemají. „My jsme byli informováni, že celkový dopad na kraje je 35 milionů korun. Je to nereálné číslo,“ řekl ČT24 předseda Asociace krajů Michal Hašek. Přístup k penězům od pojišťoven navíc komplikuje fakt, že nemají přesné informace o počtu sester v jednotlivých nemocnicích. Zatím proto vyplatí zdravotnickým zařízením jen zálohy, zbytek doplatí až příští rok.

V Česku pracuje zhruba 90 tisíc sester, z nich 37 tisíc v nemocnicích. Navýšení platů má zastavit odchody sester z nemocnic do soukromých ordinací. Podle šetření České asociace sester chybí českému zdravotnictví až 6000 sester.

VZP pošle do traumacenter ještě letos až 100 milionů korun

Specializovaná traumacentra by měla letos získat od VZP zhruba 100 milionů korun navíc. Důvodem zvýšení úhrad je podle ředitele VZP Pavla Horáka kompenzace za růst pacientů s mnohačetnými zraněními. Od prosince je traumacenter méně, z původních 14 zůstalo z rozhodnutí ministerstva deset. Do traumacenter a do onkologických center míří peníze i z jiných zdrojů. Například z evropských fondů mají centra dostat téměř dvě miliardy, přes půl miliardy pak ze státního rozpočtu. Peníze mají jít na modernizaci a obnovu technického a přístrojového vybavení.