Německo bude hospodařit s největším schodkem v poválečné historii

Berlín - Německo se letos zřejmě zadluží nejvíce od konce druhé světové války. Kabinet kancléřky Angely Merkelové dnes schválil návrh rozpočtu, který počítá se schodkem ve výši 86,1 miliardy (asi 2,25 bilionu korun), což představuje dvojnásobek letošního deficitu. Vzhledem k šestiprocentnímu poklesu hrubého domácího produktu, se kterým vláda pro příští rok počítá, je tak nadmíru jasné, že Německo v příštím roce poruší závazky plynoucí z Paktu stability a růstu. Pod požadovanou tříprocentní hranici deficitu v poměru k HDP by se Německo mělo dostat nejdříve v roce 2013.

O konečné podobě rozpočtu rozhodne až vláda, která vzejde z říjnových voleb do Spolkového sněmu. Ta nebude vázána ani nynějším rozpočtovým návrhem, ani rozpočtovým plánem do roku 2013, jenž počítá s celkovým deficitem veřejných rozpočtů 310 miliard eur. Již nyní je ale zřejmé, že se nový kabinet bude muset vypořádat s výpadkem daňových příjmů ve výši 41,6 miliardy eur.

Německo dává sbohem plnění Paktu stability a růstu

Telefonát Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Podle Steinbrücka se musí Německo rozloučit s plněním Paktu stability a růstu nejméně do roku 2013. Letos se bude celkový deficit veřejných rozpočtů pohybovat kolem čtyř procent hrubého domácího produktu, příští rok už to má být šest procent.

Finanční situace Německa nebyla ještě nikdy tak špatná jako nyní. Nové dluhy vytvořené v tomto roce se budou pohybovat kolem 47 miliard eur. Neoficiálně se však hovoří až o 90 miliardách, protože oficiální čísla údajně nezohledňují značnou část 50 miliardové pomoci na povzbuzení ekonomiky ani balíku na záchranu nemocných bank. Do roku 2013 by měly nové dluhy vzrůst na 300 miliard eur.

Pozor na předvolební rozhazování

Německý ministr financí Peer Steinbrück se v souvislosti s nadcházejícími volbami obává dalšího nárůstu deficitu. Bude za ním prý stát plnění předvolebních slibů, zejména těch na snižování daní. Zjevně tak narážel na sliby liberální FDP a části vládního konzervativního bloku CDU/CSU dosavadní kancléřky Merkelové.

V šuplíku německých politiků ale leží také zcela protichůdný návrh na zvýšení daňové zátěže. Ten má alespoň z části kompenzovat výpadek příjmů. I to by ale bylo podle Steinbrücka chybou, která by hospodářskou krizi ještě zhoršila.

Peer Steinbrück
Zdroj: www.wdr.de/