Milionáři budou demonstrovat před ČSOB

Praha - Občanské sdružení SOS ČSOB připravuje demonstraci údajně poškozených klientů Československé obchodní banky (ČSOB). Banka jim prý doporučila investovat své úspory do islandských dluhopisů, které však několik měsíců poté ztratily svou hodnotu. ČSOB však tvrdí, že vůči klientům se nedopustila žádných pochybení. Jednalo se navíc údajně o klienty soukromého bankovnictví, kde je dolním limitem vstupu deset milionů korun - akce by se tedy proto dala s nadsázkou označit za "protest milionářů". Žádný z klientů ČSOB navíc neměl většinu majetku v islandských dluhopisech, ty tvořily vždy jen menší část investic.

„Banka ČSOB udělala náš život chudší,“ uvedlo sdružení ve zprávě podepsané jeho předsedkyní Boženou Flegelovou, lékařkou, která v ČSOB údajně přišla o své úspory na důchod. Členové sdružení prý byli dlouhodobými klienty ČSOB a na radu bankéřů investovali do dluhopisů na Islandu, který se na podzim ocitl na pokraji státního bankrotu.

Bankéři prý Island doporučovali ještě v červnu 2008, kdy podle sdružení již islandská ekonomika trpěla vážnými problémy. V říjnu 2008 potom na Islandu nastaly ekonomické potíže, banky zmrazily účty a vše vyvrcholilo vyhlášením moratoria. „O tak závažném problému jsme byli informováni až v polovině ledna roku 2009,“ uvádí zpráva. V říjnu se problémy změnily na hlubokou krizi, která vyvrcholila moratoriem.

Členové SOS ČSOB sami sebe označují za konzervativní klienty, kteří si nepřejí investovat do nezajištěných finančních produktů. „Žili jsme v domnění, že investice do islandských cenných papírů jsou zajištěné. Nebylo tomu tak. Dozvěděli jsme se to teprve poté, co naše peníze zmizely,“ uvedlo sdružení s tím, že ČSOB jim stále dluží uspokojivé vysvětlení svého investičního doporučení.

ČSOB ani ČNB porušení norem nevidí 

Sama banka však obvinění odmítá. „ČSOB je přesvědčena, že v dané době postupovala podle všech právních i jiných pravidel a v souladu s tehdy platnou nejlepší praxí oboru,“ uvedl mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Česká národní banka nezjistila v souvislosti s dluhopisy islandských bank žádný případ porušení odborné péče obchodníka s cennými papíry. „A to s přihlédnutím k zásadě, že při posuzování jednání s odbornou péčí nelze vycházet z toho, jak se určité jednání jeví zpětně (se znalostí minulého vývoje na kapitálových trzích), ale je třeba ho posuzovat výhradně vzhledem ke konkrétní situaci a podmínkám existujícím v příslušné době,“ upozornil mluvčí ČNB Marek Petruš.

Podle zjištění ČNB byly dluhopisy emitované islandskými bankami až do října roku 2008 hodnoceny ratingovými agenturami jako velmi kvalitní a nízce rizikové. Pokud tedy obchodníci s cennými papíry doporučovali v červnu 2008 nákup těchto dluhopisů, respektive nedoporučovali až do října 2008 jejich prodej, bylo jejich jednání vzhledem k tehdy dostupným informacím v souladu s požadavky kladenými na odbornou péči, uvedl Petruš.