Praha se prostřednictvím Zentivy stane evropským centrem generik

Praha - Tuzemská farmaceutická jednička Zentiva se bude v rámci skupiny Sanofi-Aventis pod svou značkou starat o rozvoj obchodů s generiky ve střední a východní Evropě. Francouzská Sanofi, která v Zentivě nyní drží více než 99 procent akcií, tak zachová určitou samostatnost tuzemské firmy i po jejím nedávném převzetí.

Sanofi s tímto cílem vytvořila takzvanou generickou platformu, kterou povede generální ředitel společnosti Zentiva Jiří Michal a která bude sídlit v Praze. Rozvoj obchodních aktivit Sanofi v západní Evropě bude mít i nadále na starost její obchodní jednotka, společnost Winthrop, která se o tuto oblast starala doposud.

Nyní se připravuje rozpočet platformy na příští rok a plán obchodních aktivit na následujících pět let. Michal nevyloučil ani nové akvizice. „My bychom neradi propásli jakoukoliv příležitost, nicméně o nich můžeme hovořit, až budou mnohem konkrétnější,“ dodal Michal.

Reportáž Michaly Hergetové, rozhovor s Chrisem Viehbacherem (zdroj: ČT24)

Zentiva je jedním z největších výrobců generik ve střední Evropě. Generika jsou léky, kterým vypršela patentová ochrana a jsou tudíž levnější. Zentiva vyrábí téměř 120 milionů balení léků za rok, to je zhruba pětinový podíl v objemu spotřebovaných léků v ČR.

Společnost převzali Francouzi v únoru poté, co uspěli se svou nabídkou na koupi akcií za cenu 1150 korun. Nabídka ohodnotila Zentivu na 43,9 miliardy Kč. V dubnu se stáhla firma i z burzy. Název společnosti i organizační struktura budou zachovány.

Kombinovaný podnik Zentivy a Sanofi-Aventis je jedničkou na většině dosavadních hlavních trzích Zentivy, tedy v Česku, Polsku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku, pouze v Rusku je dvojkou.