Bílá vrána Foxconn hodlá navzdory krizi nabírat

Kutná Hora - Až tisíc zaměstnanců hodlá do svého kutnohorského závodu v souvislosti s novými projekty postupně přibrat výrobce počítačových komponentů Foxconn. Noví pracovníci by měli nastoupit během druhé poloviny letošního roku a v příštím roce. V současnosti Foxconn v Kutné Hoře zaměstnává 800 lidí. Podle původních plánů, s nimiž firma do Kutné Hory přišla, ale mělo v továrně pracovat už 5000 zaměstnanců, jak píše dnešní středočeská příloha Mladé fronty Dnes.

„V této chvíli pracujeme na několika projektech pro kutnohorskou továrnu. Měly by zaplnit celou výrobní kapacitu a přinést několik stovek nových pracovních míst s vyššími nároky na technické vzdělání a zručnost,“ řekl výkonný ředitel českého zastoupení Foxconnu Miloslav Rut. V první fázi by se do Kutné Hory měla přestěhovat jedna výrobní linka z Pardubic, kde má Foxconn také továrnu, a to včetně 120 zaměstnanců. Uvolněná místa po těch, kteří by do Kutné Hory nechtěli, nabídne firma místním.

Na rekvalifikaci přispěje úřad 

Foxconn počítá s tím, že noví zaměstnanci budou z regionu, protože na Kutnohorsku je více než 3000 nezaměstnaných. „Nám by to pomohlo. Zájemců o práci ve Foxconnu máme dost, především žen, které tam mohou pracovat na linkách či v expedici,“ uvedl ředitel kutnohorského úřadu práce Václav Kaše. Úřad je podle něj připraven zájemcům o práci ve Foxconnu přispět i na rekvalifikaci.

Rozšíření výroby Foxconnu by mohlo souviset s ohlášeným přesunem výroby podnikových řešení, úložišť a serverů americké počítačové společnosti Hewlett-Packard z Německa a Skotska do Česka. Výrobu by měl údajně převzít právě pardubický Foxconn, který již pro HP vyrábí počítače. Společnost Foxconn patří k největším výrobcům počítačů v Česku a významným exportérům. V tuzemsku má výrobní závody v Pardubicích a Kutné Hoře. Firma loni zaměstnávala 5000 lidí.