Česko u evropského soudu kvůli směrnici o obchodních společnostech

Brusel - Evropská komise zažalovala Českou republiku u Evropského soudního dvora kvůli tomu, že země nepřevedla do své legislativy směrnici týkající se obchodních společností a jejich správy. Výkonný orgán unie kvůli podobným problémům kritizuje i Francii a Lucembursko. Všem třem hříšníkům hrozí za porušení jejich povinnosti sankce.

Směrnice, s jejímž převedením do národních zákonů Česko zatím otálí, by měla zlepšit průhlednost obchodních společností s akciemi kótovanými na burze. Cílem směrnice je zlepšit kvalitu informací poskytovaných investorům. Jde především o podnikatelské výsledky společností, jejich finanční situaci a změny v majetkových poměrech jednotlivých firem. Lhůta pro převedení této směrnice vypršela v lednu 2007.

„Novela zákona, která implementuje příslušnou směrnici, byla již schválena Senátem, a pokud ji odsouhlasí i prezident, zveřejnění ve Sbírce zákonů je otázkou několika týdnů,“ řekl k tomu Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí. Česko by se tak mohlo případným sankcím nakonec vyhnout.