Odškodnění chtějí od ČSOB už desítky klientů

Praha - Do nově založeného občanského sdružení SOS ČSOB se už přihlásily desítky klientů ČSOB, kteří se cítí být poškozeni postupem banky při jejich investicích do dluhopisů na Islandu. Předsedkyně SOS ČSOB Božena Flegelová požaduje po ČSOB náhradu škody v řádu desítek tisíc dolarů a stejný postup prý doporučí i dalším údajně poškozeným klientům. Samotná banka však tvrdí, že nepochybila. Její bankéři totiž údajně doporučovali klientům koupi islandských investic v době, kdy ještě patřily ke špičkově hodnoceným investičním instrumentům.

Členové sdružení SOS ČSOB byli dlouhodobými klienty ČSOB a na radu bankéřů investovali do dluhopisů na Islandu. Ostrovní ekonomika se však na podzim 2008 ocitla na pokraji státního bankrotu, banky zmrazily účty a vše vyvrcholilo vyhlášením moratoria. „O tak závažném problému jsme byli informováni až v polovině ledna roku 2009,“ upozorňuje zpráva sdružení SOS ČSOB. Podle advokáta Flegelové Jiřího Šimečka jsou nyní islandské dluhopisy bezcenné.

Podle sdružení se poslední nákup islandských cenných papírů na doporučení ČSOB uskutečnil v červnu 2008, kdy prý již islandské hospodářství trpělo vážnými problémy. Šimeček tvrdí, že ČSOB svým klientům při investování do islandských dluhopisů dostatečně neporadila a včas je neupozornila na možná rizika spojená s těmito finančními operacemi, a proto by měla banka klienty odškodnit.

ČSOB hrozí žaloba (zdroj: ČT24)

Jiří Šimeček, právník předsedkyně sdružení SOS ČSOB:


„ČSOB měla povinnost v zásadě jednat vůči klientům s odbornou péčí a měla je informovat o všech aspektech toho, co ta investice pro ně znamená. My jsme přesvědčeni, že ČSOB tuto svoji povinnost nesplnila.“


Banka s názorem sdružení a advokáta nesouhlasí. „ČSOB je přesvědčena, že v dané době postupovala podle všech právních i jiných pravidel a v souladu s tehdy platnou nejlepší praxí oboru,“ uvedl ve středu mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Jak doplnil, islandské dluhopisy měli v portfoliích jen klienti privátního bankovnictví, kde je dolním limitem vstupu deset milionů korun. Žádný z klientů ČSOB navíc neměl většinu majetku v islandských dluhopisech, ty tvořily vždy jen menší část investic.


Podle ČSOB islandské dluhopisy patřily ve své době ke špičkově hodnoceným investičním instrumentům. Například samotný rating Islandu byl vyšší než rating České republiky. „Myslím, že podle údajů, které přicházely, dluhopisy v nabídce neměly být. Byly tak vysoce rizikové, že klientům, kteří se prezentují jako konzervativní, neměly být nabízeny a prodávány,“ podotkl Šimeček.

Předsedkyně SOS ČSOB Božena Flegelová:

„Ta banka mlží a vymlouvá se na věci, které nejsou pravdivé.“

SOS ČSOB připravuje demonstraci před pražským sídlem ČSOB u stanice metra Radlická a v Praze 4 na Pankráci před pobočkou banky. Demonstrace byla ohlášena podle zákona, termín bude ještě upřesněn. Účelem protestu by mělo být i upozornění na údajně nedostatečnou státní kontrolu bank a ochranu jejich klientů. „Klienti budou zřejmě muset podávat individuální žaloby a soudy to budou posuzovat případ od případu individuálně. Bude obtížné prokazovat, že banka nějakým způsobem zanedbala svoji povinnost,“ odhaduje advokátka Thu Nga Haškovcová.