Škody z povodní půjdou do stamilionů

Praha - Zatímco na řadě míst Česka ještě lidé bojují o život, v místech, kterými povodeň už prošla, začínají obyvatelé nahlašovat škody pojišťovnám. Ty čekají po deštích tisíce nahlášených škod. O tom, na kolik se hodnota zničeného majetku nakonec vyšplhá, rozhodne doba, po kterou krizová situace potrvá. Již teď je ale jasné, že škody, které budou muset pojišťovny uhradit, přesáhnou sto milionů korun. Další stamilionové újmy způsobila voda státu, například na silnicích a železnicích.

Česká pojišťovna, která je největší institucí svého druhu na českém trhu, již obdržela kolem tisícovky hlášení o škodách. Nejvíce jich přišlo ze severní Moravy. Obyvatelé Novojičínska do odpoledne nahlásili 305 škodních událostí, jejichž celková hodnota zřejmě přesáhne deset milionů korun. Na Přerovsku se odpoledne evidovalo kolem 150 škod za 5 miliard korun.

Nárůst hlášení o zničeném či poškozeném majetku ale evidují i další pojišťovny. Například Kooperativa jich zatím registruje kolem 200 za zhruba 50 milionů korun. „Teď záleží velmi na tom, jaké bude dál počasí a jak se ta situace bude vyvíjet tam v těch postižených oblastech,“ podtrhl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Pojišťovny se snaží zoufalým lidem, kterým voda zatopila pole, domy, sklepy, zničila elektroinstalaci či nový plynový kotel, maximálně vyjít vstříc. „Posílili jsme počet likvidátorů i operátorů v call centru a jsme připraveni do postižených oblastí ještě dnes vyslat pracovníky likvidační služby,“ zdůraznil člen představenstva Kooperativy Konštantín Alexejenko.

Voda z rozbouřených řek ale neničí jen soukromý majetek, zvýšená hladina trápí také stát. Podle Ředitelství silnic a dálnic způsobila povodeň na silnicích škody za další stovky milionů korun. Vážné nebezpečí nyní hrozí například rozestavěné dálnici D1 na 307. kilometru v Olomouckém kraji, kde voda podmáčela podpěru mostu a ten hrozí zhroucením. Značnou sumu si vyžádají i opravy poškozených železničních tratí. Jen v Moravskoslezském kraji odhaduje Správa železniční dopravní cesty škody na 380 milionů korun.

S penězi, které mají pomoci obnovit postižené oblasti, přispěchal stát i politické strany. V celé řadě sbírek mohou pomáhat lidem, kteří kvůli povodním přišli o majetek, i jejich spoluobčané.

Vydáno pod