SkyEurope budou platit letištní poplatky na denní bázi

Praha/Bukurešť - Slovenské nízkonákladové aerolinky SkyEurope, které požádaly o ochranu před věřiteli, budou údajně platit letištní poplatky bukurešťskému letišti za lety z Vídně na každodenní bázi. Linka by tak nadále měla létat bez přerušení, řekl šéf letiště George Mihalcea. Již by se tak prý neměla opakovat situace z úterý, kdy letiště Baneasa kvůli dluhům zadrželo letadlo SkyEurope.

Letadlo zadržené v Bukurešti podle serveru Euro.cz bez cestujících již odletělo do Vídně. Rumunské ministerstvo dopravy zároveň serveru potvrdilo, že zadržení letadla mělo donutit společnost zaplatit dluh.

Stejné potíže prý mělo letadlo firmy i v Sofii. Mluvčí aerolinek Tomáš Kika ale ve středu tyto informace popřel a dodal, že SkyEurope kvůli problémům pouze zrušila tři lety na lince Vídeň - Bukurešť. Rumunské ministerstvo dopravy agentuře DPA sdělilo, že dluh aerolinek vůči letišti činí 529 tisíc eur (13,8 milionu Kč). Kvůli dluhům v pondělí zadrželo jedno letadlo SkyEurope pařížské letiště Orly.

Aerolinky požádaly o ochranu před věřiteli, aby získaly čas na restrukturalizaci dluhu a jednání s investory. V režimu ochrany před věřiteli je firma chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti v celé unii.

SkyEurope od svého vzniku nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur. SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Vydáno pod