Vrtulníky NATO budou zřejmě modernizovat Češi

Praha - České firmy leteckého a obranného průmyslu mají na dosah několikamiliardovou zakázku na opravy aliančních vrtulníků. Píše o tom deník E15, podle něhož je velmi pravděpodobné, že Češi získají podíl na projektu, který NATO plánuje spolu s Evropskou unií a v jehož rámci má být modernizováno 50 až 60 transportních vrtulníků pro vojenské a humanitární mise. Od vstupu Česka do těchto organizací by šlo o největší a nejprestižnější zakázku.

„Předpokládáme, že závěrem letošního roku už budou některé kontrakty podepsány a práce se začnou intenzivně rozbíhat,“ řekl deníku ředitel státního podniku LOM Praha Jindřich Ploch. Firma stoprocentně vlastněná ministerstvem obrany se specializuje právě na generální opravy a celkové modernizace dopravních a bojových helikoptér.

Podnik rovněž může nabídnout výcvikové středisko s roční kapacitou až pět tisíc letových hodin. Kromě LOM by se na zakázce podílela i desítka jeho českých subdodavatelských firem, mezi nimi například Aero Vodochody, Quitner a Schimek nebo Speel Praha.

O ceně celého projektu na modernizaci až šesti desítek strojů nechtěl šéf opravárenského podniku z pražských Malešic spekulovat. Pro hrubou představu však může posloužit loňská zakázka, kdy LOM s finanční podporou USA opravil 12 strojů typu Mi-17 a Mi-24 pro Afghánistán. Obrat této transakce byl podle Plocha kolem jedné a čtvrt miliardy korun.

NATO bojuje s nedostatkem techniky

Takzvaná vrtulníková iniciativa NATO a EU vychází z nedostatku transportních strojů pro humanitární mise na jihu Evropy a především v Africe. Navíc citelně chybějí i v Afghánistánu.

Nákup nové techniky by byl podle Plocha obtížný. Letecká výroba se plánuje v dlouhodobých horizontech, a požadovaná komodita proto v tak velkém množství není a ještě několik let nebude na trhu.

Vydáno pod