Lidé poslali desetitisíce DMS na protipovodňovou pomoc

Praha - Už v prvních hodinách po ničivých povodních, které se přehnaly přes střední a severní Moravu, projevili Češi velkou solidaritu s postiženými. Obě největší humanitární organizace Adra i Člověk v tísni spustily během včerejška veřejné sbírky. Na konto druhé jmenované poslali lidé od čtvrtečního odpoledne už víc než padesát tisíc dárcovských zpráv, takzvaných DMS, v hodnotě přes půl druhého milionu korun. Desetimilionové částky slíbila uvolnit vláda i jednotlivé kraje.

„Do této chvíle máme fantastický ohlas od veřejnosti. Hrozně rád bych poděkoval všem dárcům i těm budoucím dárcům, kteří hodlají něco věnovat. Dostali jsme asi padesát tisíc DMSek, počet vybraných prostředků od včerejšího odpoledne je už teď přes jeden a půl milionu,“ řekl šéf humanitární a rozvojové sekce organizace Člověk v tísni Marek Štys. DMS posílají lidé také na konto Adry, v obou případech je jedna zpráva vyjde na 30 korun.

V první vlně přijdou čističe a vysoušeče

Komentář Jana Bárty a Marka Štyse (zdroj: ČT24)

V první vlně se chtějí humanitární organizace soustředit především na distribuci čisticích prostředků a vysoušečů promáčených zdí domů. Podle výkonného ředitele Adry Jana Bárty na místo směřuje kamion s pětinovým nákladem prostředků pro úklid, který darovala Česká pojišťovna. „Lidé jsou staženi do sebe, tak možná, že by už v tuto chvíli potřebovali psychosociální pomoc,“ popsal Bárta situaci v postižených oblastech.

Jak mohou lidé přisívat:

Člověk v tísni:

DMS POVODNE09 na tel. číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč) nebo převodem na účet 72027202/0300

ADRA:

DMS ADRA na tel. číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč) nebo převodem na účet 99619961/0300, variabilní symbol: 211

Člověk v tísni zatím na protipovodňovou pomoc uvolnil půl milionu korun. O konkrétní finanční pomoci lidem ale Štys prozatím nechtěl spekulovat. „Zdá se, že vláda a jednotlivá ministerstva uvolňují velké částky i na jednotlivé rodiny. Počkáme, jak se situace vyvine, a budeme se soustředit na sanační práce v domech,“ řekl.

Stát a kraje uvolní desítky milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj má pro postižené obce a kraje připraveno na obnovu následků živelních pohrom 45 milionů korun, dalších 54 milionů vyčlení vláda. Moravskoslezský kraj rozdělí postiženým povodní 70 milionů korun. Kabinet na včerejším mimořádném jednání také rozhodl, že se na záchranných pracích může podílet až tisícovka vojáků.