Povodňové škody přesáhnou miliardu

Praha - Škody, které způsobily záplavy na severní Moravě, zřejmě v součtu přesáhnou jednu miliardu korun. Ukazují to první odhady pojišťoven a jednotlivých poškozených. Největší daň si velká voda vybrala na infrastruktuře. Ředitelství silnic a dálnic je vyčíslilo právě na miliardu. Opravárenské týmy museli na místo vyslat také telefonní operátoři a poničené elektrické vedení hlásí i ČEZ.

Zatímco včera pojišťovny odhadovaly škody po povodních na zhruba 100 milionů korun, dnes už jich mají nahlášeno za více než dvojnásobek. Jen pětici největších, které pokrývají zhruba tři čtvrtě trhu, již klienti nahlásili přes 3 tisíce případů. „Odhad škod jsme zdvojnásobili. Celkově očekáváme, že se nám ozve zhruba 5 000 klientů a budeme vyplácet zhruba 150 milionů korun,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Zaplavené silnice a železnice

Podobně jako domy ničí voda také infrastrukturu. Téměř všechny zprávy o škodách na silnicích přicházejí z Ostravska. Silnice první třídy ze Životic přes Nový Jičín do Hodslavic se ocitla celá pod vodou, hrubý odhad škod v tomto úseku činí až 800 milionů korun. Škodu až 100 milionů způsobil sesuv svahu na stejné silnici u obce Vrchy.

Další moravské kraje hlásí poškození v řádech maximálně desítek milionů. Na dálnici D1 je například částečně podemletý most na 307. kilometru, náklady na opravu se odhadují na 15 milionů. Podle Jiřího Volka z Ředitelství silnic a dálnic silničáři potřebné peníze na opravy nemají. „V tuto chvíli tyto finance nemáme, jedná se o nich na ministerstvu dopravy a státním fondu dopravní infrastruktury, ale samozřejmě práce, které tyto škody odstraňují, byly neprodleně zahájeny,“ řekl Volek.

Na dalších 380 milionů korun vyčíslily celkové škody na železničních tratích České dráhy. Ty musely kvůli záplavám v oblasti střední Moravy uzavřít pět regionálních tratí. Ministr dopravy Gustáv Slamečka už dříve připustil, že povodňové škody na infrastruktuře budou představovat výrazný zásah do už tak napjatého státního rozpočtu.

Vedení pod vodou

Problémy zaznamenali také energetici. ČEZ odhadnul škody, které způsobila voda hlavně na distribučním vedení, na čtyři miliony korun. Podle mluvčí firmy Alice Lutišanové ale letošní kalamita nebyla takového rozsahu jako orkán Kirill v roce 2007 nebo Emma a Ivan v minulém roce. Opravy budou podle mluvčí trvat několik dní. Prioritou prvních dnů bylo zajistit dodávky energie zákazníkům, což se v podstatě na celém zasaženém území podařilo v průběhu několika hodin.

V Jeseníku nad Odrou poničila voda zhruba 160 pevných linek, sítě mobilních operátorů v oblastech postižených záplavami ale fungují. Na odstranění škod na telefonních linkách začne Telefónica O2 podle mluvčího Martina Žabky pracovat po opadnutí vody. „V oblasti byl posílen mobilní signál náhradními základnovými stanicemi. Mobilní síť i zajištění priorit v rámci krizové komunikace složek Integrovaného záchranného systému funguje bez problémů,“ dodal. 

Na vyplacení pojistek řádově až za stovky milionů korun se připravují pojišťovny v případě domácností. Už během včerejška zaznamenaly v souvislosti s povodněmi víc než tisícovku hlášení.