Veleba: Policie zakázala jízdu traktorům, je to podraz

Brno - Na silnicích v Plzeňském kraji, které chtějí zemědělci v pondělí na protest blokovat, se dnes v noci objevily značky zakazující jízdu traktorům. Prezident Agrární komory Jan Veleba, který podle vlastních slov dopředu vysvětlil ministru vnitra důvody a plánovaný průběh blokády, to ze strany policie považuje za podraz. Ta se ale brání tím, že podnět k umístění značek prý nedala.

„Proč blokádu děláme a kde to bude, jsem ministrovi vnitra Pecinovi dopředu vysvětlil, z jeho strany jsem cítil vstřícnost. Otevřeli jsme všechny informační kanály i na úrovni jednotlivých krajů. Výsledkem je, že třeba Plzeňáci do rána na vybrané silnice umístili značky zákazu jízdy traktorů. Já to pokládám za podraz. My vůbec nemusíme, když dojde na věc a nebudeme slušní, tyto informace dopředu vůbec dávat. Takže takhle se chová česká policie,“ rozzlobil se Veleba dnes na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně.

Policie se ale od značek distancuje. „Z odboru služby dopravní policie krajského policejního ředitelství nebyl podán žádný podnět k tomu, aby na pozemních komunikacích v Plzeňském kraji byly umístěny značky zakazující vjezd traktorů,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Soukupová.

Pondělní blokáda bude i na D1 a D5 

Farmáři hodlají kvůli nízkým výkupním cenám mléka v pondělí 29. června od 9:00 ráno zhruba tři hodiny pomalou jízdou blokovat některé tuzemské dálnice a silnice. K protestním jízdám chtějí vyjet na dálnice D1 v okolí Brna a na Vysočině, na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní, ale také na silnici E55 v okolí Tábora a na komunikace na Rychnovsku a Náchodsku ve východních Čechách. Technika prý vyjede také na silnice na Blanensku či poblíž Moravské Třebové.

Veleba již dříve připustil, že počet míst blokád se může do pondělka ještě rozšířit. Včera rovněž slíbil, že k pondělní blokádě zemědělci nepoužijí nepovolenou těžkou techniku, tedy například kombajny. Finální verzi zemědělci zveřejní pravděpodobně až v sobotu či v neděli.

Jan Veleba se rovněž ohradil proti obviněním, že zemědělci budou bránit pomoci směřující do oblastí postižených záplavami. „Není mi známo, že by po dálnici D1 mířila pomoc na severní Moravu. Pokud se dozvíme, že tomu tak bude, tak to samozřejmě uvolníme,“ slíbil. Agrární komora podle něj naopak postiženým regionům sama pomoc organizuje.

Zablokované silnice a dálnice
Zdroj: ČT24