Čínským úřadům se Hummery nelíbí, prý mají moc velkou spotřebu

Peking - Čínský plánovací úřad podle zpráv tamních médií zamítne chystané převzetí americké automobilky Hummer, k němuž se chystala čínská společnost Sichuan Tengzhong Heavy Machinery. Tím, že je Hummer terénní vůz s vysokou spotřebou, je převzetí údajně v rozporu s politikou Pekingu, který prosazuje úspory a ochranu přírody. Dalším důvodem zamítnutí má být nedostatek zkušeností firmy Sichuan Tengzhong. Ta totiž není automobilkou, zabývá se hlavně výrobou stavebních strojů.

„Někdo si může něco myslet nebo spekulovat, ale čínská vláda má postup, který respektujeme. Zatím nemáme konečnou dohodu, s automobilkami General Motors a Hummer však dolaďujeme návrhy a odpovídajícím způsobem budeme dál jednat s odpovídajícími úřady,“ vyjádřili se ke zprávě o zamítavém postoji úřadů zástupci společnosti Sichuan Tengzhong.

Jan Blažek, šéfredaktor magazínu Auto7:


„Já si osobně myslím, že tohle je pouze zástupný argument, protože Čína je obecně s ekologií velmi na štíru a divil bych se, že zrovna v případě Hummeru by se začala nějakým způsobem racionálně ohánět ekologickým faktorem.“

Číně se Hummery nelíbí (zdroj: ČT24)


Hummer je velký vůz na širokých kolech a vážit může podle výbavy až pět
tun. Je koncipován jako vozidla americké armády, která se proslavila v roce 1991 ve válce v Perském zálivu. S růstem cen ropy ale zájem o takové vozy v USA klesá a lidé volí úspornější automobily.

Překvapivý zájemce z Číny by nechal sídlo v USA

Společnost Sichuan Tengzhong má sídlo ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny. Firma se začátkem června překvapivě ukázala jako vážný zájemce o Hummer, a to jen několik hodin poté, co General Motors vyhlásil bankrot a začal s reorganizací. Ta mimo jiné předpokládá, že se firma zbaví některých značek.

Analytici automobilového trhu od začátku zpochybňovali, zda právě Sichuan Tengzhong může jako nový majitel značky Hummer slavit úspěch. Plánovaný prodej by ale měl v USA zachránit asi 3 tisíce pracovních příležitostí. Čínský podnik slíbil, že bude investovat do dalšího rozvoje značky Hummer a vyvine úspornější verzi vozu. Ústředí prý zachová v USA.

Vydáno pod