Zemědělci blokují silnice, nelíbí se jim ceny mléka

Brno/Plzeň - Zemědělci po deváté hodině ráno odstartovali blokádu silnic a dálnic v sedmi krajích. Chtějí tak upozornit na nízké výkupní ceny mléka, kvůli kterým jsou nuceni vybíjet krávy. Dopolední protest formou pomalé jízdy zemědělské techniky byl nejintenzivnější na dálnici D1 na Vysočině a v okolí Brna, kde se tvořily dlouhé kolony. Po jedenácté hodině zde farmáři protest ukončili. Nákladní a osobní vozy zemědělců ale vyjely také na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní, na silnici E55 v okolí Tábora a na silnice na Rychnovsku a Náchodsku ve východních Čechách.

Na Vysočině demonstrovali farmáři na sjezdech z D1 směrem na Jihlavu, Velký Beranov a Humpolec. Vyjelo zde na 400 traktorů a nákladních aut. U Plzně blokují zemědělská nákladní auta dopravu k dálnici D5 u Ejpovic. Na silnici mezi dálnicí a Plzní se v obou směrech vytvořila dlouhá zácpa. Kolony aut vznikly i na přivaděčích na křížení dálnic D1 a D2 u Olympie v Brně.

„Nepoužíváme slovo blokovat, protože my po dálnici pojedeme, to znamená, že se nezastavíme. Samozřejmě připouštím, že se dálnice zastaví, často se zastavuje i bez nás,“ zdůraznil prezident Agrární komory Jan Veleba.

Farmáři ve čtvrtek slíbili, že k protestům použijí pouze takovou techniku, která má na silnice a dálnice povolený vjezd. Těžká technika by tak důležité tahy blokovat neměla. „Kombajny nepoužijeme, budeme používat výhradně traktory, osobní a nákladní auta,“ upřesnil Veleba.

Jan Veleba, prezident Agrární komory:

„Jsem si skoro jist, že většina lidí s námi bude solidární a přijme to klidně. Jde totiž o to, že pokud ta cena vydrží taková, jaká je, dojde zcela určitě k malé katastrofě. Odborníci odhadují, že když se nic nestane s cenou, zabije se v tomto roce 20 tisíc krav. Dvacet tisíc krav rovná se dva tisíce pracovních míst v zemědělství a navazujících oborech.“

Na Plzeňsku se v pátek na několika místech, kudy chtěli zemědělci jet, objevily dopravní značky zakazující jízdu traktorů. Šéf agrární komory to jednoznačně spojuje s tím, že ministrovi vnitra popsal, kde farmáři hodlají protestovat, a akci označil za podraz policie. „Z odboru služby dopravní policie krajského policejního ředitelství nebyl podán žádný podnět k tomu, aby na pozemních komunikacích v Plzeňském kraji byly umístěny značky zakazující vjezd traktorů,“ ohradila se ovšem policejní mluvčí Pavla Soukupová.

Zemědělství hrozí katastrofa, tvrdí zemědělci

Zemědělcům se nelíbí především nízké výkupní ceny mléka, které po celé Evropě platí už od loňského podzimu. Náklady na výrobu jednoho litru kravského mléka se v Česku pohybují kolem 8,50 Kč, vykupuje se přitom pouze za 6 korun. Chovatelé proto upozorňují na hrozící likvidace stád. Veleba dokonce označuje hrozící situaci za „malou katastrofu“.

Samotnou formu protestu považují zemdělci za přiměřenou. Poldle Veleby už vyčerpali všechny ostatní možnosti a k blokádě silničních tahů je dohnala nečinnost politiků. Ministr zemědělství Jakub Šebesta se však k dnešnímu protestu staví skepticky. „Zažil jsem poslední protestní akci v Lucemburku a ta zcela jistě neprospěla. Spíš si myslím, že byla proti cíli, který zemědělci sledovali,“ uvedl.

Prezident Agrární komory v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24