Ceny benzinu rostou. Za kolik budeme jezdit o prázdninách?

Praha - Ceny pohonných hmot za poslední týden poskočily o více než 30 haléřů. Litr Naturalu 95 stojí kolem 29,09 koruny a od pondělí podražil podle údajů Českého statistického úřadu o 34 haléřů. Nafta se prodává po zdražení o 31 haléřů za 27,25 koruny za litr. Analytici ovšem tvrdí, že by měl růst cen v nadcházejících týdnech pomalu ustávat a po celé prázdniny by ceny benzinu měly zůstat pod 30 korunami za litr.

Nejvíce v posledním týdnu zdražil bezolovnatý benzin Special 91. Jeho cena vzrostla o 41 haléřů na 28,60 koruny za litr. Naopak méně zaplatili za své cesty majitelé aut s pohonem na LPG. Cena tohoto plynu klesla o dva haléře na 12,45 koruny za litr. Od ledna benzin a nafta v Česku zdražily průměrně o 6 korun na litr.

Cenu benzinu a nafty ovlivňují dva hlavní faktory - ceny ropy a vývoj kurzu koruny vzhledem k dolaru. Ropa v posledních týdnech zdražuje. Aktuálně se její cena pohybuje kolem 70 dolarů za barel. Naopak vývoj měnového kurzu napomáhá zlevňování benzinu, koruna vzhledem k dolaru totiž v uplynulém týdnu posilovala.

Ceny benzinu v létě

Podle analytika společnosti ATLANTIK Petra Nováka by se ropa neměla v létě nijak utrhnout a její cena by se měla pohybovat v rozmezí 60 až 75 dolarů za barel. Růstu cen pohonných hmot bude bránit i posilování koruny, která byla v uplynulých měsících značně podhodnocená v důsledku nedůvěry investorů ve středoevropský region. „Myslíme si, že koruna bude v příštích měsících posilovat někam k úrovním 18,7 korun za dolar až 18,4 na konci prázdnin,“ upozornil Novák.

A jak se tyto zásadní vlivy projeví na cenách benzinu? „Očekávám v následujících dvou třech týdnech ještě růst cen pohonných hmot z hlediska efektu zaostávání zdražení pohonných hmot - než se to dostane na čerpací stanice. Jinak z hlediska průměrných cen v následujících dvou měsících neočekávám žádný výrazný pohyb u benzinu nad 30 korun a u nafty nad 29 korun na litr,“ zdůraznil Novák.

Cena benzinu není v Evropě jednotná

Cena benzinu a nafty ale není a nikdy nebude v Evropě zcela jednotná. Levněji než v Česku je možné koupit benzin v Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Litr benzinu je v těchto zemích až o čtyři koruny levnější. Naopak mnohem hlouběji než Češi musí sáhnout do kapsy například Němci.

  • Tankování pohonných hmot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/195/19480.jpg
  • Ceny pohonných hmot ve vybraných zemích Evropy autor: ČT24, zdroj: Ceskedalnice.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/955/95458.jpg