Vyšetřování kauzy kolem IPB provází politické tlaky

Praha - Vrchní státní zastupitelství si stěžuje na politické tlaky, které provázejí vyšetřování kauzy České pivo. Tou bylo vyvedení akcií pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast z portfolia Investiční a poštovní banky (IPB). Tlačit na žalobce údajně měl bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý i místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Pochybnosti vzbuzuje i odvolání státní zástupkyně Darji Dunajové, která měla případ na starosti několik let, i spekulace o beztrestnosti zúčastněných manažerů.

Vyšetřování celého případu, ve kterém měla IPB kvůli údajně podezřelé transakci přijít zhruba o 24 miliard korun, zahalil stát rouškou tajemství. Zatím totiž nezveřejnil dohodu o narovnání s bývalým vlastníkem IPB, japonskou bankou Nomura.

A právě kvůli této utajené dohodě napsal před časem tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý žalobcům, že ke stíhání manažerů už není důvod. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který prý má informace o plánovaném zastavení trestního stíhání, zase letos v květnu telefonoval novému státnímu zástupci Ladislavu Letkovi.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

„Připadalo mi to docela závažné, tak jsem tomu panu Letkovi zavolal. Já si myslím, že to není nic, na co bych neměl právo,“ hájí se Zaorálek.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka:

„V souvislosti s dohodou o smíru s Nomurou se objevily spekulace o tom, že by snad neformální součástí takovéto dohody mělo být zastavení běžících trestních řízení.“

Dosud tajná smlouva mezi státem a Nomurou zajímala policisty i státní zástupce. Ministerstvo financí ji ale opakovaně odmítlo vydat. Dostalo kvůli tomu i pořádkovou pokutu 10 tisíc korun. „Já potvrzuji, že jsme pokutu dostali, ale mohu říct, že bylo mimořádným ekonomickým zájmem ČR nevydat celou tuto smlouvu, protože jde o desítky až stovky miliard,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

Odvolání Dunajové

Velké pochybnosti panují také kolem odvolání Dunajové. Ta měla celý případ dlouho na starosti a zasadila se o obvinění několika osob figurujících v kauze. Do konce ale případ dotáhnout už nestihla. „Rozhodnutí (o odvolání) se uskutečnilo v rámci reorganizace, jejímž účelem bylo zrychlení všech těchto dlouhodobých záležitostí,“ uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Stíhání se možná zastaví

Teď se navíc zdá, že se celý případ i stíhání 11 osob, které jsou v kauze obviněny, zcela zastaví. „Máme informace, že se státní zástupce chystá zastavit tento případ,“ informovala právní zástupkyně ČSOB Hana Marvanová. ČSOB převzala aktiva IPB po jejím krachu v roce 2000.

Konečné rozhodnutí o tom, jestli se případ zastaví, nebo skončí u soudu, by mělo padnout teprve poté, co Vrchní státní zastupitelství obdrží kompletní spis od protikorupční policie. V úvahu ale připadá i zásah nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která už obdržela žádost o přezkoumání případu.

Jak celý spor vznikl?

Celá aféra odstartovala, když chtěla Nomura získat akcie Prazdroje a Radegastu. Jelikož se jí to nepodařilo přímo, snažila se ovládnout IPB, která vlastnila většinový podíl v pivovarech. V roce 1998 proto koupila prostřednictvím nizozemské firmy Saluka podíl v bance od státu. Za IPB s množstvím špatných úvěrů zaplatila Nomura tři miliardy korun. Do banky se zavázala investovat 12 miliard korun. Oba sliby sice splnila, nicméně po krachu IPB vyšlo najevo, že investice pocházely údajně minimálně z poloviny z peněz samotné banky.

Nomura posléze prostřednictvím firmy České pivo od banky za devět miliard korun odkoupila akcie pivovarů, aby je v říjnu 1999 prodala jihoafrické South African Breweries (SAB) za 22 miliard korun. Nomura se podle kritiků o chod IPB nestarala - vybírala z ní peníze, vedení rozšiřovalo řadu špatných úvěrů, banka neměla dostatečné rezervy. Poté, co lidé začali hromadně vybírat vklady, nařídila ČNB v polovině června 2000 nucenou správu. Banku pak za korunu převzala ČSOB.

Nomura
Zdroj: ČT24