Nová GM ponese odpovědnost za výrobky své předchůdkyně

New York - Největší americká automobilka General Motors se rozhodla, že ponese zodpovědnost za své dosavadní produkty i poté, co se v rámci restrukturalizace přemění na novou společnost. Odstranila tak jednu z potenciálních překážek na cestě k rychlému opuštění bankrotového režimu.

Podle původních plánů neměla mít nová firma žádné povinnosti ohledně budoucích stížností na vozidla vyrobená před jejím vznikem. To se však nelíbilo organizacím na ochranu spotřebitelů a státním úředníkům, kteří pohrozili, že prodej aktiv zablokují. Navíc to ještě více podvazovalo prodej aut zkrachovalé automobilky. Nyní vzala tato překážka za své.

Automobilka General Motors vyhlásila bankrot začátkem tohoto měsíce. V režimu bankrotové ochrany před věřiteli plánuje firma prodat svá zdravá aktiva nově vytvořené společnosti, která se stane jejím nástupcem. Největším akcionářem nové automobilky bude americká vláda, která firmě poskytla peníze na restrukturalizaci. Vláda však dala již dříve najevo, že nemá zájem setrvat v automobilce jako akcionář dlouho.