Slovenská koruna neumřela, v oběhu je skoro šest miliard

Bratislava - Od Nového roku, kdy se na Slovensku začalo oficiálně platit eurem, uběhlo už bezmála půl roku, v oběhu však stále zůstávají slovenské koruny v hodnotě přes 5,8 miliardy. Je to necelá desetina objemu z konce loňského roku. Informovala o tom dnes slovenská centrální banka. Slováci si ponechali hlavně neplatné bankovky s nominální hodnotou 20 Sk a mince v hodnotě 50 haléřů a jedna koruna.

„Hlavně drobné mince zůstávají zapomenuté na různých místech, hozené do fontán a lidé si je nechávají jako památku,“ uvedla mluvčí centrální banky (NBS) Jana Kováčová. Zkušenosti zemí, které zavedly euro v minulých letech, jsou stejné - do centrální banky se nevrátilo původní množství bývalé domácí měny, dodala Kováčová.

Začátkem předposledního červnového týdne bylo v oběhu více než 22,5 milionu kusů slovenských bankovek, což je téměř pětina v porovnání s koncem roku 2008. Mincí zůstala zhruba třetina (téměř 406,6 milionu kusů).

Slovenské drobné mince končí (zdroj: ČT24)

Banky budou brát koruny ještě čtyři roky

Lidé, kteří si ještě budou chtít proměnit slovenské mince za eura, už na to mají pouhé dva dny. Od 1. července už totiž slovenské banky budou měnit jen korunové bankovky, a to až do konce roku 2013. Bez časového omezení bude nicméně všechny staré mince i bankovky přijímat slovenská centrální banka.

Slováci měnili koruny za eura od ledna konverzním kurzem 30,126 SKK/EUR. Změny se uskutečnily bez výraznějších problémů. V obchodech lidem mají k lepší orientaci až do konce roku pomáhat dvojité cenovky, ve kterých jsou ceny v eurech i korunách.

Euromince se slovenskou rubovou stranou razí mincovna v Kremnici. Eurové bankovky si země půjčila z Rakouska. Stažené slovenské koruny NBS průběžně ničí. Za pět měsíců letošního roku bylo zničeno více než 200 tun bankovek a 1500 tun mincí.

Zavedení společné měny přispělo jen nepatrně k růstu cen. Nenaplnily se tak obavy z případného zdražování po změně platidla. Zvyšování cen navíc tlumila hospodářská krize. V květnu inflace zpomalila na historické minimum 1,1 procenta.