Chrysler obnoví výrobu v polovině svých továren

Detroit - Americká automobilka Chrysler, která se po květnovém bankrotu spojila s italským Fiatem v pátou největší automobilku světa, začne v polovině svých továren znovu vyrábět. Do práce se tak vrátí 15 tisíc z původních 60 tisíc zaměstnanců. Zatím bude Chrysler produkovat stávající modely, do budoucna však počítá s využitím italské techniky. Plánuje tak nasadit menší a úspornější modely.

„Prvním krokem bude zefektivnění výroby, aby se ty náklady snížily. Až teprve v druhém kroku přijde na řadu modelová řada,“ říká šéfredaktor magazínu Autohit Jan Rejlek.

Chrysler už má bankrotové řízení za sebou, na rozdíl od konkurenta General Motors. Ten se teď s problémy zbavuje svých značek, aby měl peníze na nový rozjezd. Německý Opel měla převzít firma Magna spolu s ruskou bankou Sberbank. Podle ruských médií ale její šéfové uvažují, že z obchodu vycouvají. Nelíbí se jim totiž požadavek GM, aby měl později právo koupit už zdravý Opel zpátky.

Chrysler obnovuje výrobu (zdroj: ČT24)

„GM zapříčinilo pád Opelu, stáhlo ho dolů. (…) Není v pozici, aby si diktovalo, co se s Oplem bude dít dál,“ upozorňuje šéfredaktor magazínu Auto7 Jan Blažek. Automobilka General Motors prodala i legendární značku Hummer. Čínské firmě Sichuan však zřejmě převzetí zakáží tamní úřady. Oficiálně kvůli neekologičnosti vozů Hummer.

Podle nové studie poradenské společnosti Grant Thornton budou evropské a asijské automobilky do roku 2012 vyrábět v Severní Americe více vozů než tzv. „velká trojka“ místních automobilek - General Motors, Ford Motor a Chrysler Group.

Opel
Zdroj: ČT24