Kartel slovenských bank prý Akcentu připravil o 300 milionů

Brusel - Kvůli údajnému bankovnímu kartelu slovenských bank vznikla české firmě Akcenta CZ škoda přes 300 milionů korun. Novinářům to dnes v Bruselu řekli zástupci firmy. Za to, že firmě zabývající se výměnou deviz po vzájemné domluvě zrušily bankovní účty, potrestal slovenský antimonopolní úřad Slovenskou spořitelnu, ČSOB a VÚB pokutou přes deset milionů eur. Všechny tři slovenské finanční ústavy se však proti verdiktu odvolaly.

„Škoda přesáhne výši pokut, které bankám udělil slovenský antimonopolní úřad,“ uvedl ředitel společnosti Akcenta CZ Jiří Mach s tím, že v současnosti na přesném odhadu pracuje nezávislá auditorská firma. Firma se prý tak jako tak obrátí na soud a bude po finančních ústavech náhradu soudně vymáhat. Může tak nicméně učinit až poté, co bude verdikt antimonopolního úřadu pravomocný, což zatím kvůli odvolání bank není. Z pokuty, kterou úřad Slovenské spořitelně, ČSOB a VÚB udělil, Akcenta CZ nezíská nic. Celá sankce totiž poputuje přímo do slovenské státní pokladny.

Akcenta je na Slovensku nelegálně, tvrdí banky

Reportáž Evy Hrnčířové a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Banky se rozhodnutí antimonopolního úřadu brání. Jejich rozhodnutí zrušit firmě účty prý bylo naprosto legální. Argumentují přitom tím, že Akcenta CZ na území Slovenska podniká nelegálně. Podle Macha však česká firma na Slovensku vůbec nepodniká, ale poskytuje služby. Její činnost navíc spadá pod dozor Slovenské národní banky, která podle antimonopolního úřadu nemá proti působení Akcenty CZ žádné námitky.

Antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí zveřejnil i důkazy, které jej vedly k udělení vysoké finanční sankce. Policie při razii ve finančních ústavech získala e-mailovou korespondenci, kde se banky údajně domlouvají na postupu proti konkurenční společnosti. Finanční ústavy se navíc částečně doznaly, že svůj postup skutečně koordinovaly, ale nebylo to podle nich rozhodnutí nejvyššího managementu. Podle Macha ale přinejmenším v případě ČSOB rozhodovalo o uzavření účtů nejvyšší vedení.

Jak je na tom česká ČSOB?

Zapojení ČSOB je však obestřené některými nejasnostmi. Pokutu dostala slovenská ČSOB, což je teprve od ledna 2008 samostatná banka, do té doby to však byla zahraniční pobočka české ČSOB. Na zapojení české ČSOB v kartelu upozorňuje podle Akcenty CZ i rozhodnutí antimonopolního úřadu, ale její vedení to podle poškozené firmy odmítá s tím, že problém se týká slovenské banky.

Případné zapojení české banky by teoreticky mohlo mít dopad na šetření případu na úrovni celé Evropské unie. Pokud je záležitost čistě národní, rozhoduje o ní i národní antimonopolní úřad, který pak poté informuje Evropskou komisi, podobně jako se tomu stalo v tomto případě. Pokud však celý problém zasahuje několik členských států, vyšetřuje jej Evropská komise a ta také může jednotlivé společnosti pokutovat.