Porsche proti prodeji 49procentního podílu Volkswagenu

Frankfurt nad Mohanem - Německý výrobce sportovních vozů Porsche se dnes postavil proti prodeji 49 procent svých akcií automobilce Volkswagen. Tento prodej je součástí návrhu na spojení automobilek, o kterém o víkendu informoval list Spiegel. Volkswagen podle listu nejprve plánuje získat v Porsche 49procentní podíl za tři až čtyři miliardy eur (78 až 105 miliard korun). Katar by pak měl koupit od Porsche opce na akcie VW. Nakonec by se uskutečnilo spojení obou automobilek.

Společnost Porsche kontroluje téměř 51 procent Volkswagenu a vlastní opce na nákup dalších akcií. Ve snaze o převzetí Volkswagenu se ale výrazně zadlužila, takže se nyní potýká s finančními problémy. Součástí Volkswagenu je rovněž česká Škoda Auto.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Čistý zisk automobilky se v letošním prvním čtvrtletí propadl o 72 procent na 263 milionů eur (kolem sedmi miliard korun). Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s propadem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.