Milionářskou daň chtějí už i lidovci

Praha - Také podle lidovců by nejbohatší skupina obyvatel měla mít zvláštní daňovou sazbu. Píší o tom Hospodářské noviny. KDU-ČSL navrhuje, aby všichni lidé, kteří si za rok vydělají víc než 1,2 milionu korun, odváděli do státní pokladny třicet procent z příjmu. S návrhem na zavedení takzvané milionářské daně přišla už před časem sociální demokracie a také komunisté. Dnes platí všichni lidé daň 15 procent ze superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům z hrubé mzdy. Bohatší lidé by si tak citelně pohoršili.

„Hranice pro druhou sazbu by mohla být kolem 30 procent z hrubé mzdy. Z hlediska solidarity ve společnosti je systém minimálně dvou sazeb spravedlivější než rovná daň z příjmu,“ řekl listu místopředseda KDU-ČSL Pavel Horák, který vystřídal na postu ekonomického experta lidovců Miroslava Kalouska.

ODS a TOP 09 s daněmi hýbat nechtějí

ODS i nová Kalouskova strana TOP 09 chtějí nechat daně tak, jak jsou. Naopak největším zastáncem milionářské daně je ČSSD. Ta je ve svých návrzích ještě radikálnější. Lidé s příjmem nad sto tisíc měsíčně by podle sociálních demokratů měli platit dokonce 38 procent. ČSSD zároveň uvažuje o tom, že sníží daně lidem s nižšími příjmy.

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek v rozhovoru pro HN uvedl, že před plány ODS v daňové oblasti dostane přednost ozdravení veřejných financí. „Obrovské úroky státního dluhu se už dnes stávají pro rozpočet obrovskou přítěží. Slibovat další snížení daní je předčasné,“ naznačil Kocourek.

Lidovci podle deníku chtějí ČSSD pomoci znovu zavést také společné zdanění manželů a jsou stejně jako socialisté i pro rychlé zavedení eura.