Češi loni vyvezli zboží za 2,5 bilionu

Praha - Z České republiky se loni vyvezlo zboží v celkové hodnotě 2,47 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loňský výsledek je tak poprvé po letech růstu horší než v předchozím roce. Pokles vývozu o čtyři desetiny procenta ve srovnání s rokem 2007 má na svědomí hospodářská krize.

Ještě v první polovině roku se českým vývozcům dařilo, ve druhém čtvrtletí vyvezli meziročně o 6,1 procenta více zboží. Situace se ale obrátila v druhém pololetí, kdy se svět začal potýkat s vážnými ekonomickými problémy, které způsobila finanční krize. Nejhůř pak pro Česko dopadly poslední tři měsíce roku, kdy se export propadl o 13,8 procenta.

Většinu českého zboží spolkne evropský trh

Zdaleka nejvíc zboží s nálepkou Made in Czech Republic směřuje do zemí Evropské unie, loni to bylo víc než 85 procent. Jako jediný však loni pohltil více českého zboží než předloni jen trh společenství nezávislých států, tedy Ruska a ostatních postsovětských republik.

Češi do světa vyvážejí hlavně průmyslové výrobky. Přispívá k tomu hlavně automobilový průmysl. K dosavadním dvěma velkým automobilkám, Škodě Auto a TPCA, přibyl loni na podzim nošovický závod Hyundai.

Vydáno pod