V eurozóně poprvé v historii klesaly spotřebitelské ceny

Brusel - Spotřebitelské ceny v eurozóně v červnu klesly o 0,1 procenta, bylo to poprvé od zavedení jednotné měny v roce 1999, kdy se inflace dostala do záporných čísel. V předběžném odhadu o tom dnes informoval Eurostat. V květnu se podle statistiků cenovky v obchodech nehýbaly vůbec a pro následující měsíce ekonomové očekávají, že se eurozóna po vzoru Spojených států propadne do deflace.

„Pokles cen je hlavně způsoben tím, že meziročně klesaly ceny ropy a tím pádem i ceny ropných výrobků. To znamená, že dobrá zpráva je to pro motoristy. Pro většinu spotřebitelů to až tak dobrá zpráva není, protože jádrové ceny v Evropské unii meziročně rostou o 1,5 procenta,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Deflace, zejména ta dlouhotrvající, může uškodit firmám, které se už nyní potýkají s celou řadou problémů. Podniky jsou pak nuceny šetřit náklady, což může mít vliv na nezaměstnanost. Obrat ve vývoji spotřebitelských cen se přitom očekává až na podzim.

Jiří Škop, analytik Komerční banky:

„Jedná se o nákladové šoky díky ropě a nyní už cena ropy na světových komoditních trzích jde nahoru a i ceny pohonných hmot půjdou nahoru a tím půjde i inflace a deflace nebude škodlivá.“


Prudký propad inflace v posledních měsících pokaždé zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Současné hodnoty jsou totiž hluboko pod inflačním cílem ECB, který stanovila pod dvě procenta.

Deflaci může vystřídat tryskové zdražování

S deflací i nízkou inflací jsou ovšem spojena i další rizika. Obrat očekávaný na podzim by totiž mohl být velmi prudký. „Existuje značné riziko, že v případě, kdy skončí krize, se růst spotřebitelských cen dostane na vysoké úrovně, což ukázala i historie,“ řekl před časem lucemburský premiér a šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

Analytici naopak očekávají, že zdražování bude minimální - kolem jednoho procenta. „Inflace pod nulou v situaci, v jaké eurozóna je, tak poněkud brzdí pokles spotřeby, ke kterému by jinak docházelo. Ale i poté, co se inflace vrátí nad nulu, bude nad nulou velice nepatrně, takže si myslím, že ten brzdný efekt bude nadále cítit,“ řekl ČT24 hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vydáno pod