Pašování cigaret okrádá státy o 40 miliard dolarů ročně

Praha - Státy celého světa přicházejí kvůli pašování cigaret na daních ročně celkem o 20 až 40 miliard dolarů (asi 366 až 734 miliard korun). Oznámila to dnes společnost British American Tobacco (BAT). Podle údajů výrobců i poznatků české celní správy v poslední době roste také podíl nelegálních tabákových výrobků na tuzemském trhu. Jejich podíl z celkového množství prodaných krabiček představuje zhruba 5 procent. Znamená to, že hypoteticky bychom v každé legálně prodané krabičce cigaret měli nalézt jednu kuřákovu pochoutku falešnou. Nekolkované cigarety a pašovaný tabák jsou údajně často dostupné například i v tuzemských novinových stáncích.

Odhady říkají, že nelegálního původu je nyní až 660 miliard cigaret na světovém trhu, uvedla jedna z nejvýznamnějších tabákových společností dneška, British American Tobacco. Pašování cigaret kromě státních pokladen podstatně poškozuje právě tabákové firmy. BAT proto podporuje připravovaný Protokol Světové zdravotnické organizace (WHO) o nelegálním obchodu s tabákovými výrobky, jehož cílem je s tímto jevem bojovat.

Cigarety budou sledovány

Kvůli větší kontrole BAT ve svém výrobním závodě v Polsku nově zavádí systém, který má firmě i dozorovým orgánům umožnit následné sledování každého zde vyrobeného kartonu. Společnost tak bude mít možnost zjistit jakékoliv porušení obalu na cestě k zákazníkovi.

British American Tobacco je významnou světovou tabákovou skupinou. V roce 2008 její dceřiné společnosti vyrobily zhruba 715 miliard cigaret. Ve 41 zemích světa firma loni zaměstnávala přes 54 tisíc lidí. Na tuzemský trh vstoupila v roce 1994 a dodává na něj tabákové výrobky značek Lucky Strike, Pall Mall či Dunhill.

British American Tobacco
Zdroj: ČT24