Regulované nájemné podraží až o 60 procent

Praha - Regulované nájemné v příštím roce opět výrazně poroste. Sdružení nájemníků ČR (SON ČR) očekává, že v některých oblastech se může zvýšit o 40 až 60 procent, což znamená zdražení až o 1000 korun. Za rychlým růstem bude podle nájemníků stát mimo jiné i kalkulačka nájemného vytvořená ministerstvem pro místní rozvoj. Vychází totiž z cen bytů v roce 2008, a tak nezohledňuje současnou recesi.

Až o tisíc korun by se mohlo v příštím roce zvednout regulované nájemné. Takové jsou odhady Sdružení nájemníků. Nejvíce - tedy asi o 40 až 60 procent - by se mohlo nájemné zvednout u bytů ve velkých městech. Naopak v malých obcích by mohlo zůstat na letošní úrovni.  

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá v příštím roce s průměrným růstem nájemného o 17,3 procenta. Podle mluvčí úřadu Ayrera však může být růst v jednotlivých oblastech značně odlišný. Loni se zdražovalo nejvíce v Praze, Středočeském kraji, v Hradci Králové a v Brně. Naopak nejmíň to bylo v severních Čechách, v Moravskoslezském kraji, na Jablonecku a Karlovarsku.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy sdružení nájemníků Milana Taraby je v mezinárodním srovnání českým specifikem výrazný cenový rozdíl mezi jednotlivými lokalitami. „Rozdíl v ceně nájemného mezi bytem o rozloze 50 metrů čtverečních v Praze 6 a v Ústí nad Labem je až 600 procent,“ upřesnil Taraba. V západní Evropě přitom ale činí rozdíl obvykle maximálně trojnásobek.

Taraba se domnívá, že stanovení kalkulačky ministerstva pro místní rozvoj pro výpočet regulovaného nájemného vychází ze zkresleného modelu trhu. Tato statistika vychází z průměrné kupní ceny v dané lokalitě, podle Taraby by však měla vycházet ze srovnání veškerých bytů. Taraba rovněž poukázal na fakt, že letošní kalkulačka pro výpočet regulovaného nájemného bude vycházet z dat z roku 2008, kdy kupní ceny nemovitostí ještě nereflektovaly současnou recesi na trhu.

Řešením někdy svízelné situace domácností, které se musí s rychlým růstem regulovaného nájemného vyrovnat, by podle Taraby bylo přijetí zákona o sociálním bydlení a o nájemném a službách. Nejvíce defavorizovanými skupinami jsou mladé páry a senioři. Podle průzkumu z roku 2007, které si SON ČR nechalo zpracovat, si nemůže dovolit pořídit vlastní bydlení 65 procent mladých lidí.