Labouristům ekonomika nepomůže, klesla nejrychleji za 50 let

Londýn - Britská ekonomika klesla v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,4 procenta, což byl nejvyšší pokles od druhého čtvrtletí 1958. Statistický úřad dnes revidoval předchozí údaj z minulého měsíce, podle něhož se měl hrubý domácí produkt snížit jen o 1,9 procenta. Meziročně se ekonomika propadla o rekordních 4,9 procenta. Pro vládnoucí labouristy to znamená další špatnou zprávu, jelikož ti chtěli svoje prudce klesající preference znovunastartovat slibovaným hospodářským oživením. Jako z jiné planety tak v současnosti vyznívají jejich předvolební plány, které počítají s další výstavbou sociálních bytů a s mohutnými investicemi do školství a zdravotnictví.

Výsledky britské ekonomiky jsou mnohem horší než odhady analytiků, kteří čekali snížení HDP o 2,1 procenta. Ke zhoršení růstu přispěl nižší výkon sektoru služeb a změny v metodice kalkulace produkce ve stavebnictví. To bylo zasaženo rovněž současnou neochotou bank úvěrovat již rozběhlé stavby.

Dnešní revidované údaje také ukázaly, že ekonomika klesala již ve druhém čtvrtletí 2008. To znamená, že recese v Británii začala o něco dříve, než se původně myslelo. Někteří experti dokonce připouští možnost, že krize zasáhne v plné síle Velkou Británii po krátkém oživení ještě jednou. Již teď dosahuje tamní veřejný dluh 12 procent HDP. Britská ekonomika se tak nyní potýká s nejhorší recesí nejméně od počátku 80. let minulého století.

Ekonom RBS Financial Markets Ross Walker:

„Čísla jsou neuspokojivá. Věděli jsme předem o revizi ve stavebnictví a tento pokles nebyl tak velký, jak statistický úřad naznačoval. Pokles ve službách však byl mnohem vyšší.“


V rámci úsporných opatření navrhovali mnozí analytici možnost, že by Velká Británie mohla začít šetřit na svém zbrojním vybavení. Zastavit by se prý mohla výstavba dvou letadlových lodí, jejichž cena se z loňských čtyř miliard liber vyšplhala na miliard pět. Zbytečné je prý podle mnohých vzhledem k současné geopolitické situaci rovněž držení všech jaderných ponorek. Zbrojní škrty by se nicméně neměly dotknout základního vybavení, jelikož britská armáda je zapojena do mnoha důležitých vojenských operací po celém světě.

Britská centrální banka (BoE) ekonomiku podporuje uvolňováním měnové politiky. Základní úrokovou sazbu snížila na 0,5 procenta, kde za zhruba 400 let existence této instituce základní úrok ještě nebyl. Dalším nástrojem podpory ekonomiky BoE je takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. To spočívá v přímých nákupech aktiv, převážně dluhopisů a dalších cenných papírů. Na tyto účely vyčlenila banka 125 miliard liber (asi 3,8 bilionu korun).