Dluhy, kam se podíváš

Praha - České domácnosti dluží čím dál víc peněz. Loni to bylo zhruba 780 miliard korun, teď je to o 140 miliard víc. Na každého včetně kojenců tak připadá 90 tisíc korun. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. V porovnání se zeměmi eurozóny jsou závazky českých domácností ale stále nízké. I proto lze očekávat další nárůst úvěrů. Podle mnohých nicméně největší problém nepředstavuje objem úvěrů, riziko prý představuje stále rostoucí obliba půjček od nefinančních institucí, které se navíc do statistik o úvěrování nezapočítávají.

„Máme co dohánět, takže si myslím, že české domácnosti se budou nadále zadlužovat víc a víc. Ten dluh pak může činit klidně 20% z celého majetku domácností,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 analytik ze společnosti Broker consulting Jan Šimek.

Ekonom Michal Mejstřík v České televizi:

„Když se podíváme na míru zadlužení našich domácností, tak co se týče toho agregátního objemu, tak bych se toho zadlužení nebál, naše domácnosti jsou mnohem méně zadluženy než je to obvyklé v Evropě. Měl bych větší problém se strukturou, jelikož dlužníci získávají peníze od nefinančních institucí.“

Češi se zadlužují stále více (zdroj: ČT24)


Stejně jako lidi se zadlužuje i stát. Zahraniční dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil oproti stejnému období v roce 2008 o sto třicet pět miliard korun. Závazky se tak vyšplhaly na jeden a půl bilionu korun. „Pozitivní je to, že podíl závazků v krátkém období je nízký a ve struktuře zahraničního dluhu dominuje ta dlouhodobá složka, která činí téměř 70% z celkového objemu,“ tvrdí mluvčí ČNB Marek Petruš.

Podíl zahraničního dluhu na HDP dosahuje asi čtyřiceti procent. Česká republika tak splňuje evropské standardy. Přestože u mnohých států přesahuje podíl zahraničního dluhu na HDP sto procent, má z tohoto trendu Mejstřík obavy. „Zadlužení státu ohrožuje naši budoucnost,“ varoval Michal Mejstřík v rozhovoru pro ČT24.

Michal Mejstřík
Zdroj: ČT24