Pomoc lidem postižených záplavami přijde z rozpočtu i z ministerstev

Praha - Vláda začíná realizovat plán na finanční pomoc lidem ze záplavových oblastí. V současnosti bylo jednotlivým krajům poskytnuto zhruba 54 milionů korun, uvažuje se také o podpoře tzv. jednoduchého bydlení - pro rodiny bez domova obce profinancují základové desky, na kterých budou poté vystavěny domovní jednotky. Ministerstvo pro místní rozvoj podle svého šéfa Rostislava Vondrušky může poskytnout peníze na demolice i příspěvek ve výši až 150 000 korun na základní vybavení domácnosti. Podle premiéra Jana Fischera půjde většina prostředků ze státního rozpočtu, ten však nemusí být jediným zdrojem.

„Některé obnosy jsou již nyní vyhrazeny - asi 0,8 miliardy. Dále zde jsou některé nespotřebované položky na účtech resortů, které můžeme zmobilizovat. V úvahu také přichází evropské prostředky či dluhopisy v Evropské bance,“ uvedl Fischer pro ČT. Podle ministra financí Eduarda Janoty je přitom prozatímní škoda vyčíslena na 5 miliard korun. Fischer připustil, že škody mohou zcela reálně tuto hranici překročit a proto bude nutné podle jeho slov zakročit výjimečným způsobem.

Podle Vondrušky není vyloučeno, že by lidem mohly být poskytnuty i výhodné úvěry až do 850.000 korun. „Je to podle nařízení vlády z roku 2002, ten program by musel být samozřejmě nějakým způsobem novelizován, ale je to nástroj, který byl v minulosti použit a může být použit znova,“ uvedl Vondruška s tím, že úvěr poskytnutý státem by byl výhodnější než úvěr komerční. Rozhodnutí o případném poskytnutí těchto úvěrů však podle něj může padnout až poté, kdy bude zmapován rozsah škod.

Jan Fischer hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Stát je připraven jednotlivcům i firmám pomoci i v daňové oblasti. Ministr financí Eduard Janota dnes uvedl, že finanční úřady budou tolerovat například opožděné podání daňových přiznání z postižených oblastí. Příjemci darů v postižených oblastech budou osvobozeni od darovací daně. Ministerstvo financí je rovněž připraveno změnit například účel státních dotací. Pokud obce dostaly finance třeba na dětské hřiště a nyní mají pocit, že by je potřebovaly využít na rekonstrukci školky, neměl by to být problém.