Prodeje GM v Číně letí vzhůru, v Rusku automobilka končí

Šanghaj - Bankrotující americkou automobilku General Motors drží nad vodou čínský trh. Prodeje GM v Číně v prvním pololetí meziročně vzrostly i díky stimulačnímu balíčku čínské vlády o 38 procent. Podnik to dnes oznámil s tím, že za celý rok očekává zvýšení prodeje svých automobilů v Číně o více než desetinu. Firma General Motors prodala v Číně od ledna do června rekordních 814 442 automobilů. Horší je ale situace GM v Rusku. Tam dnes automobilka zastavila provoz ve všech svých továrnách.

„Čínský automobilový trh pokračuje v překonávání všech očekávání,“ uvedl Kevin Wale, prezident GM v Číně. V květnu se celkový prodej osobních automobilů v zemi meziročně zvýšil o 46,8 procenta na 829 100 vozů. Očekává se, že celkový prodej aut v Číně letos poprvé překročí hranici deseti milionů.

Prodej automobilů v Číně podněcují především stimulační opatření vlády, která zahrnují snížení daní a subvence pro motoristy. Automobilový průmysl je jedním z pilířů třetí největší ekonomiky světa. Wale předpokládá, že růst prodeje bude v Číně pokračovat. „V letošním roce zaznamenáme určitě nejméně desetiprocentní růst,“ uvedl.


V Rusku už GM tak úspěšná není. Stejně jako její detroitský kolega Ford dnes zastavila své ruské továrny. „Po podrobné studii stavu ruského trhu s automobily a poklesu poptávky jsme se rozhodli letos nezvyšovat výrobu v naší ruské továrně,“ řekl v prohlášení prezident GM v Rusku Chris Gubbey. Pozastavení výroby prý nezpůsobí úbytek pracovních míst v továrně.

Roční prodej v Rusku v uplynulých letech stoupal v průměru o 25 procent. Celosvětová poptávka po automobilech je ovšem nyní pod tlakem, protože světová finanční krize zpomalila ekonomiku, ztížila přístup k úvěrům a snížila spotřebitelskou důvěru. Automobilka GM vyhlásila začátkem června bankrot a nyní má realizovat plán celkové reorganizace.