Zaměstnanci firmy Alcoa Fujikura protestují proti propouštění

Stříbro - Zhruba tři stovky zaměstnanců stříbrského podniku Alcoa Fujikura Czech (AEES Stříbro) se dnes sešly v podnikové jídelně na protestní akci proti plánovanému propuštění většiny ze 730 pracovníků. Protest se měl původně konat na parkovišti před firmou, nakonec se ale odehrál uvnitř areálu. Po skončení asi čtyřicetiminutového setkání odešli odboráři jednat s vedením, ranní směna, která právě končila, za hlasitého pískání a skandování opustila s transparenty podnik. Společnost Alcoa Fujikura, výrobce kabelových svazků do aut, ve Stříbře končí. V létě přijde o práci 613 lidí, zbylých 120 by tu mělo zůstat do konce roku.

Pracovníci na novináře přes okna mávali transparenty, křičeli, pískali a troubili. Podle mediální zástupkyně společnosti Martiny Pařízkové firma umožnila účast na akci lidem z ranní směny, ačkoli byla v jejich pracovní době. Proto bylo konání přesunuto do areálu podniku, uvedla. Odborářům v podniku se nelíbí podmínky, které jim společnost za roky práce nabízí. Jsou připraveni na různé projevy nespokojenosti, pokud se na tom dohodnou, tak i na stávce, řekl místopředseda Odborového svazu KOVO Jaromír Endlicher.

Jaromír Endlicher:

„Bylo tam řádově zhruba tři sta zaměstnanců, kteří vyslovili plnou podporu krokům odborové organizace, plné rozhořčení nad postupem firmy.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)


Pokud zaměstnanci přistoupí na dohodu a ukončí zaměstnanecký poměr do 17. července, nabízí jim podnik 6,5násobek platu. To jim ale nestačí. „Mají pocit, že jsou považováni opět za druhořadé občany Evropské unie. Když jsme si spočítali, co chce firma vyplatit navíc, tak lidem za ty roky práce tady vyplatí řádově 40 eur za jeden rok odpracovaný ve firmě,“ uvedl Endlicher. V porovnání s tím, co společnost vyplácela například ve Španělsku nebo Německu, je to nesrovnatelně méně, dodal odborář.

Jednání, které dnes odboráři s vedením podniku zahájili, podle Pařízkové nejspíš dnes výsledek nepřinesou. Další kola budou následovat v pátek a v úterý, dodala.

Obyvatele Stříbra a okolí čekají těžké časy

Region s vysokou nezaměstnaností dostal další ránu v podobě hromadného propouštění jednoho z největších zaměstnavatelů, společnosti Alcoa Fujikura. Ještě před 14 dny přitom nový majitel podniku zaměstnance ujišťoval, že propouštět nebude a obavy jsou zbytečné. Teď přišla tvrdá rána. Takové hromadné propouštění Stříbrsko od devadesátých let nezažilo. Už teď je tady vůbec nejvyšší nezaměstnanost v kraji.

Výrobce kabelových svazků do aut v pátek oznámil zaměstnancům stříbrské firmy, že jich propustí 613, v podniku by mělo zůstat 120 lidí, zřejmě ale jen do konce roku. Firma to odůvodňovala kurzem koruny vůči euru a poklesem zakázek. Zaměstnanci to ale dávají jednoznačně do souvislosti s přesunem výroby do Rumunska. „Teď je v Rumunsku školíme, oni nás za to připraví o práci,“ zaznělo z davu zaměstnanců.

  • Protestující zaměstnanci společnosti Alcoa autor: Petr Eret, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/963/96228.jpg
  • Protestující zaměstnanci společnosti Alcoa Fujikura autor: Petr Eret, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/963/96233.jpg
Vydáno pod