Čedok prodal část dosud nevyzvedlých akcií

Praha - Cestovní kancelář Čedok se rozhodla k vydražení akcií, které si drobní akcionáři dosud nevyzvedli. K prodeji byla necelá 2 procenta firmy. Za balík  pěti a půl tisíce akcií zaplatili investoři necelých šest milionů korun. Drtivá většina zbylého 98% podílu je ve vlastnictví společnosti Odien Group. Ta získala akcie tuzemské cestovní kanceláře před více než rokem od společnosti Unimex Group.

Cena akcie se tak vyšplhala z nominální hodnoty 815 korun na více než 1000 korun. Většinový vlastník cestovní kanceláře - společnost Odien Group, chtěl přibližně před rokem drobné akcionáře vytěsnit. Požádal proto o souhlas Českou národní banku, která mu tento postup zamítla. O této firmě se začíná mluvit i v souvislosti s nízkonákladovou společností SkyEurope, která má dlouhodobé finanční problémy. Turecko-americká skupina však nechce své záměry ohledně slovenského dopravce zveřejnit.

Šéf SkyEurope Jason Bitter ale pro Českou televizi potvrdil, že ke schůzce mezi zástupci Odien Group a SkyEurope skutečně došlo. Skupina Odien Group, za kterou stojí bohatá turecká rodina Saranů a americké fondy, se zajímala i o České aerolinie. Proto se přihlásila do tendru na privatizaci ČSA, do druhého kola ale nepostoupila.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)