Našetřené rezervy mohou Rusku dojít už za rok

Moskva - Devizové rezervy, které Rusko nashromáždilo v časech hospodářské prosperity, možná utratí už do poloviny příštího roku. Ruská vláda přitom s těmito penězi počítala na hašení důsledků hospodářské krize až do roku 2011. Jak upozornil list Kommersant, rezervy vyschnou, pokud rozpočtový schodek přesáhne dosud plánovanou mez. Odhady rozpočtového deficitu na příští rok se pohybují okolo 6-8 procent.

„Jestli prudce nevzrostou ceny ropy, rozpočtový schodek v příštím roce přesáhne pět procent a nejspíše i šest procent hrubého domácího produktu,“ varoval prezidentův poradce Andrej Dvorkovič. Letošní schodek má podle něj mírně překročit osm procent HDP. „Postaráme se, abychom podruhé nepřekročili tuto mez,“ přislíbil při úterní schůzce s podnikateli.

O deficitu rozpočtu na příští rok „v řádu šesti procent HDP“ hovoří i náměstek ministra financí Dmitrij Pankin. Rusko si podle něj bude ochotno půjčovat v zahraničí, aby si uchovalo rezervní fondy i po roce 2010.

Rozhovor s Františkem Masopustem (zdroj: ČT24)

„V prvopočátku, kdy se začala zvedat cena ropy a plynu, tak byl naplánovaný jakýsi rozpočet na jakousi cenu 30-35 dolarů za barel. V okamžiku, kdy ceny šly nahoru na 80 a více, tak tam byl logicky velký zisk, který postupně vláda začala kumulovat a ukládat do rezervního fondu,“ vysvětluje vznik ruských rezerv ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.


Rusko v současnosti zažívá nejhlubší ekonomickou krizi za posledních deset let. Podle ruského statistického úřadu kleslo HDP země v prvním čtvrtletí o 9,8 procenta. Ministerstvo hospodářského rozvoje nedávno revidovalo své prognózy a předpovědělo pro letošek propad HDP o 8,5 procenta. „Krize přišla v období, kdy se ruská ekonomika začala výrazně zvedat. Ale zvedala se díky tomu, že do ní bylo investováno. V okamžiku, kdy se zastavily investice, dodávka technologií (…), tak se logicky situace začala obracet na druhou stranu,“ uzavřel Masopust.

Taťjana Orlovová o ruském rozpočtu
Zdroj: ČT24/Kommersant