Končíme, slyšeli zaměstnanci Siemensu na Zličíně

Praha - Závod Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně definitivně končí. Na dnešním jednání s odbory oznámilo vedení společnosti, že propuštění všech téměř 1 000 zaměstnanců v souvislosti s letošním plánem továrnu zavřít je už neodvratné. Nepodařilo se najít investora, který by měl zájem koupit firmu jako celek. Nyní společnost jedná s potenciálními investory, kteří mají zájem pouze o její pozemky či stroje. Vedení společnosti zároveň potvrdilo, že dodrží podmínky propouštění, které odboráři loni v létě vybojovali. Na odchodnou tak dostanou šestnáct měsíčních platů.

„Výpovědi začneme dávat na začátku srpna,“ potvrdil mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček. Pracovníci dostanou podle dohody z loňského roku odstupné ve výši šestnácti platů. Protože firma už přestala vyplácet takzvanou výkonnostní prémii, díky které mzdy zaměstnanců za uplynulý rok vyletěly téměř trojnásobně, odstupné bude vypláceno už pouze z průměrného platu. Ten se loni v podniku Siemens Kolejová vozidla pohyboval okolo 31 400 korun.

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula chválí Siemens:

„To jsou podmínky, které si myslím, že jsou férové ze strany společnosti Siemens. Pro zaměstnance je to také určité zajištění v budoucnosti, pokud v této době budou mít problém sehnat zaměstnání.“


Důvodem zavedení výkonnostní prémie loni v srpnu byl tehdejší tlak zaměstnanců na vedení poté, co se dozvěděli o plánu koncernu továrnu zavřít. Díky prémii se zaměstnancům zvedla během roku vyplácená mzda téměř trojnásobně.

Jednání s investory dále pokračují

„S vybranými z těch, kteří projevili zájem, probíhají momentálně jednání. Je tu několik zájemců, ale bohužel žádné další informace do skončení jednání nemohu poskytnout,“ řekl ČT24 Sedláček. Původně firma oslovila 500 firem. „My bychom byli rádi, kdyby výsledek této transakce byl takový, že bude zachována alespoň část pracovních míst, a to u nějakého jiného, pro nás v tuto chvíli neznámého nabyvatele,“ doufá v část zachráněných pracovních míst Středula.

Siemens v červenci roku 2008 oznámil, že se z továrny v Praze na Zličíně, kde se vyráběly například vagony pro metro, tramvaje nebo vybavení pro švýcarské dráhy, stáhne. S výrobou v Česku se rozhodl skončit kvůli nadbytečným kapacitám v celé Evropě. Současně uvedl, že se bude snažit najít kupce, který bude pokračovat v průmyslové výrobě. Odbory tehdy reagovaly vyhlášením stávkové pohotovosti. Koncern Siemens tehdy současně uvedl, že propustí zhruba 17 tisíc zaměstnanců po celém světě.

Josef Středula
Zdroj: ČT24